Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Huis Sonneveld

Huis Sonneveld

Bouwgeschiedenis: Het bureau Brinkman en Van der Vlugt ontwierp tussen 1925 en 1930 de functionalistische Van Nellefabriek. In opdracht van A. Sonneveld, mededirecteur van Van Nelle, is een woonhuis ontworpen voor vier personen met twee bedienden. Naast licht, lucht en ruimte waren hygiëne en een goed georganiseerde plattegrond belangrijk, voor optimaal comfort voor familie én personeel. De woonvertrekken liggen op de eerste verdieping en de slaapkamers op de tweede, met op het platte dak het dakterras. Op de begane grond bevinden zich de entree, de studio voor de dochters aan de tuin, de personeelsvertrekken en een garage voor twee auto’s.

Stedenbouwkundige context: Huis Sonneveld is deel van een kleine villabuurt binnen het uitbreidingsplan Dijkzigt op het voormalige Land van Hoboken.

Voorzieningen: Zowel familie als personeel hadden eigen badkamers en buitenruimte, voor die tijd een luxe. Het comfortabele, moderne interieur was kleurrijk, ingericht met meubels van Gispen en inbouwmeubels, met details uit de scheepsbouw, ontworpen door Van der Vlugt. Het woonhuis heeft weinig verkeersruimte; het personeel heeft een eigen entree en verkeersroute. Het huis was technisch geavanceerd, met een centrale klok, huistelefoon en tussen de personeelslaag en de woonlaag een boodschappenliftje.

Aantal kamers: Zes, plus twee personeelskamers.
Woonoppervlakte: Begane grond t/m tweede verdieping: circa 345 m². Kelder: ca. 55 m² en inpandige garage: 30 m².
Constructie / materiaalgebruik: De betonnen fundering, stalen draagconstructie met gewapend betonnen vloeren maken door de grote overspanningen een vrije indeling van de plattegronden en gevels met lange raamstroken met dunne stalen kozijnen mogelijk. Het exterieur is wit gepleisterd.
Restauratie: Na aankoop door Stichting Volkskracht in 1997 werd de villa, rijksmonument sinds 1986, tussen 1999 en 2001 door Molenaar & Van Winden in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Het Nederlandse Architectuurinstituut beheert het huis als museumwoning. SH

___
referenties:
Architectuurgids Rotterdam 2004, p.33
Wonen-TA/BK 5/6-80
Architectuur Rotterdam 1890-1945, 1991
Bauwelt 2001-18,
Archis 1993-8, p. 53-63
Moderne villabouw in Dijkzigt, Rotterdamsch Nieuwsblad, 20 juli 1932, p.14:
www.nai.nl
http://www.kich.nl/kich2010/rapport.jsp?id_qualifier=MIP-obj:BRON_ID&id=MIPobj144957

 

  • Type: Eengezins: vrijstaande woning
  • Jaar: 1932
  • Aantal: 1
  • Adres: Jongkindstraat 12
  • Oppervlakte: 345m2
  • Architect: Brinkman en Van der Vlugt
  • Cliënt: Sonneveld, A.
  • Aannemer: Zonneveld, firma F.
  • Wijk: Dijkzigt
  • Project ID: 2.1933.1
  • Periode: Periode 2
  • Dijkzigt

  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01
01 / 03