Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Humanitas Bergweg

Humanitas Bergweg

Bouwgeschiedenis: Op de locatie van het voormalige Bergwegziekenhuis is in opdracht van de Stichting Humanitas een complex ontwikkeld met 195 ouderenwoningen. Het door Humanitas-directeur Hans Becker ontwikkelde concept van levensloopbestendige woningen betreft diverse vormen van zorg, tot en met verpleeghuiszorg. Verhuizen naar een verpleeghuis is dus niet meer nodig.

Stedenbouwkundige context: Het project bestaat uit twee L-vormige volumes die schuin tegen elkaar zijn geplaatst. Het ene volume heeft vier bouwlagen, het andere loopt op van vier naar twaalf bouwlagen, en vormt een markant punt aan de Bergweg. De ruimte tussen de twee volumes vormt een grote, met glas overdekte, gemeenschappelijke ruimte. Op de begane grond liggen aan de straatzijde allerlei functies ten behoeve van de gezondheidszorg en een supermarkt. De ingang van de woningen bevindt zich op de hoek.

Ontsluiting: Vanaf de ingang, die is voorzien van roltrappen, bereikt men een driehoekig atrium met een gedeeltelijk glazen dak waaraan alle woningen zijn gelegen. Vanaf dit atrium zijn trappenhuizen en liften bereikbaar die naar de galerijen leiden. Aan het atrium, dat drie lagen hoog is, liggen open galerijen; de daarbovenuit reikende verdiepingen hebben gesloten galerijen.

Voorzieningen: Het atrium is een soort grote gemeenschappelijke huiskamer waaraan o.a. een restaurant gelegen is. Op de begane grond vindt men ondersteunende diensten als fysiotherapie, logopedie, tandarts, arts, diëtist en maatschappelijk werk, maar ook een kapper en de eerder genoemde supermarkt. Ook is hier een herinneringsmuseum ingericht met vitrines vol voorwerpen uit het (huiselijk) verleden van de bewoners.

Aantal kamers: De basiswoning heeft twee kamers, een keuken, een berging, een entree en sanitair. Enkele woningen zijn iets groter en hebben een kamer extra.
Woonoppervlakte: De standaardwoning meet 68 m2.
Constructie: Het complex is gebouwd met gewapend betonnen wanden, kolommen en vloeren; de gevels zijn grotendeels van baksteen. Het dak van het atrium is een lichte staalconstructie. FH

 

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1991
  • Aantal: 195
  • Adres: Bergwegplantsoen 10-382
  • Architect: EGM architecten
  • Cliënt: Humanitas, Stichting
  • Aannemer: Wilma Bouw
  • Wijk: Oude Noorden
  • Project ID: 5.1991.3
  • Periode: Periode 5
  • Oude Noorden

    Het Oude Noorden is de grootste stadsvernieuwingswijk van Rotterdam, maar heeft toch een dorps karakter. De wijk is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan tussen de Rotte, de vaarroute vanuit het polderland naar het centrum en de Bergweg, de oude kade naar Hillegersberg. Roemruchte Rotterdammers zijn in deze wijk geboren, zoals de schilder Willem de Kooning, de voetballers Coen Moulijn en Wim Jansen en de televisiepresentator Wilfried de Jong. In 1975 is de stadsvernieuwing begonnen in deze veelkleurige wijk met een interessante stedenbouwkundige geschiedenis.

    Lees meer over de wijk Oude Noorden

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 02