Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Josephstraat

Woningen boven school

Josephstraat

Bouwgeschiedenis: Een groot deel van de oude bebouwing van het Oude Westen was dringend aan vervanging toe. Ook voorzieningen als betere schoolgebouwen en buurtaccomodaties waren nodig. In dit geval is gekozen voor dubbel grondgebruik door de woningen bovenop de school te plaatsen, wat ook een uitstekende bezonning tot gevolg heeft. Vanwege de specifieke situatie lag de keuze voor één rij maisonnettes aan een galerij voor de hand. Het zijn vierkamerwoningen met een karakteristieke woonlaag waarin door een dwarse steektrap en twee schuifdeuren een interessante ruimtelijkheid is bereikt.

Stedenbouwkundige context: Het Oude Westen wordt gekenmerkt door zeer lange, noord-zuid lopende bouwblokken die overeenkomen met de vroegere landbouwkavels. Bij de herstructurering is o.a. door het weglaten van delen van bouwblokken en het opnemen van onderdoorgangen een stelsel van pleintjes en dwarsverbindingen tot stand gebracht om de maaswijdte in oost-westrichting aanzienlijk te verkleinen. In dit project zijn de woningen boven de school en het gymnastieklokaal geplaatst. Door de woningen door te zetten boven de poort die onderdeel is van een dwarsroute tussen Gaffelstraat, Josephstraat en Josephplein, is een aaneengesloten pleinwand aan de zijde van de Josephstraat ontstaan.

Ontsluiting: Vanaf de Josephstraat gezien ligt de entree van de school links en die van de woningen rechts van de onderdoorgang. Via een gang langs de woningbergingen bereikt men de trap naar de galerij, en passeert daarbij een jeugdsoos in twee lagen die onderdeel is van ‘Ons Huis’ en een aparte ingang aan de Josephstraat heeft.

Voorzieningen: De school die in twee bouwlagen is ondergebracht, is verbonden met het buurtcentrum ‘Ons Huis’ zodat dubbelgebruik van gemeenschappelijke ruimten mogelijk is. Op het dak van de school zijn gedeeltelijk daktuinen aangelegd.

Woonoppervlakte: De oppervlakte per woning is 84 m2.
Constructie: Betonnen wanden en vloeren; het gebogen dak is een houtconstructie. Gevels: stucwerk met houten kozijnen. FH

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1982
  • Aantal: 13
  • Adres: Josephstraat 18-30
  • Oppervlakte: 84m2
  • Architect: Girod en Groeneveld
  • Cliënt: Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam
  • Aannemer: Eesteren, NV Aannemingsmaatschappij J.P. van
  • Wijk: Oude Westen
  • Project ID: 4.1982.5
  • Periode: Periode 4
  • Oude Westen

    De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 03