Bouwgeschiedenis: De woningen van het Justus van Effencomplex waren langzamerhand nogal versleten, maar vooral veel te klein geworden. Behalve aan renovatie was er behoefte aan grotere woningen en ook vraag naar meer differentiatie in aantallen kamers. Met een bijdrage van Monumentenzorg was het begin jaren tachtig mogelijk het complex grondig aan te pakken. Elke woning kreeg een douche en eigen centrale verwarming. De begane grondwoning werd samengevoegd met de woning erboven; door slimme doorbraken op de etage konden daar per woning twee, drie of vier slaapkamers gemaakt worden. Dezelfde oplossing werd ook op galerijniveau gebruikt. De galerij is geheel herbouwd met prefab betonelementen. Om de reparaties aan het metselwerk te verdoezelen is de binnenzijde van het blok in een later stadium wit geverfd.
Ontsluiting: De beganegrondwoningen hebben hun eigen ingang aan de binnenhof behouden, die van de eerste etage is vervallen. Op galerijniveau verviel de helft van de ingangen. Een deel van de trappenhuizen is buiten gebruik gesteld vanwege de moeilijke beheersbaarheid. Door gebrek aan geld zijn ook de liften buiten gebruik gesteld.
Voorzieningen: Het centrale gebouw is omgebouwd tot kinderdagverblijf en enkele andere voorzieningen.
Aantal kamers en woonoppervlakte: Het aantal kamers per woning is na renovatie drie, vier of vijf en varieert het woonoppervlak van 90 tot 115 m2. FH