Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Katendrechtse Hoofd

Katendrechtse Hoofd

Bouwgeschiedenis: In tegenstelling tot eerdere vernieuwingsprojecten op Katendrecht is dit complex ontwikkeld voor de verkoop. De ligging aan de kop van het schiereiland Katendrecht met een fabelachtig uitzicht was aanleiding voor de veronderstelling dat hier voor een deel ook zeer grote woningen mogelijk waren. Deze zijn als penthouses bovenin de torens gerealiseerd. De ene toren bevat 49 woningen met drie woningen per laag, de andere 34 met twee woningen per laag. Verder zijn nog een dertigtal eengezinswoningen opgenomen.

Stedenbouwkundige context
: De locatie bestond oorspronkelijk uit havenbekkens en industriële bebouwing. In het stedenbouwkundig plan sluit een strook met min of meer gesloten bouwblokken in hoogte aan op de bestaande woonbebouwing van Katendrecht. De strook wordt beëindigd door een hoog element, twee torens die als gevolg van het trapeziumvormige terrein zo ten opzichte van elkaar verschoven zijn dat zowel de west- als de zuidgevel ruim uitzicht heeft. Het ‘bouwblok’ heeft rondom een randbebouwing van eengezinswoningen. Deze omsluiten een parkeergarage op de begane grond met daarop een plein met de toegangen tot de woningen. Het heeft daardoor een semi-openbaar karakter. Middenin de garage is een patio met boombeplanting opgenomen.

Ontsluiting
: De eengezinswoningen liggen iets verhoogd boven de garage; daardoor heeft de entree privacy, en komt er daglicht in de parkeergarage. Deze verhoging is soms uitgewerkt tot splitlevelwoningen. Een deel van deze woningen heeft ook een entree vanuit de garage; ook de berging ligt daaraan. Een ander deel van de laagbouw heeft een berging aan de straatkant. De torens hebben ook een ingang in de garage; de voetgangersentree ligt aan het plein, met een hoge hal. Daaraan ligt ook nog een woning. Met liften worden de woningen op de verdiepingen bereikt. De penthouses hebben daarbij nog een interne trap die naar een extra verdieping met een dakterras leidt.

Aantal kamers: De eengezinswoningen hebben vier à vijf kamers. De kleinere woningen in de torens zijn driekamerwoningen. De grotere gaan tot zes kamers.
Woonoppervlakte: De oppervlakte van de woningen varieert van 87 tot 190 m2.
Constructie: De constructie is van gewapend beton; opvallend is de uitkraging van 12 meter van de torens. De gevels zijn van gelijmde baksteen; ook de onderkant van de uitkraging is daarmee bekleed. De meeste kozijnen zijn van aluminium. De vloer op de garage is van hout; de trappen ernaartoe en een loper op de vloer zijn van metaal. FH

  • Type: Combinatie van meerdere typen
  • Jaar: 2001
  • Aantal: 116
  • Adres: Kabelhof 1-102
  • Oppervlakte: 87m2 - 190m2
  • Architect: DKV Architecten
  • Cliënt: Bouwfonds
  • Aannemer: Volker Bouwmaatschappij
  • Wijk: Katendrecht
  • Project ID: 5.2001.2
  • Periode: Periode 5
  • Katendrecht

    Katendrecht is een langgerekt schiereiland in de Nieuwe Maas begrensd door Rijn- en Maashaven. Katendrecht, bijgenaamd de Kaap, ligt in de deelgemeente Feijenoord. De wijk huisvestte vooral havenarbeiders en kreeg bekendheid als rosse buurt van Rotterdam. Door de stadsvernieuwing verdween de prostitutie van Katendrecht. In de eenentwingste eeuw is Katendrecht opnieuw van karakter veranderd door grootscheepse nieuwbouw.

    Lees meer over de wijk Katendrecht

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01