Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Kelloggplaats

Hoogbouw Ommoord (systeem ERA)

Kelloggplaats

Bouwgeschiedenis: De hoofdingang met liften en trappenhuis ligt in het midden van de eenlaagse onderbouw. Aan beide zijden zijn per verdieping zes galerijwoningen gesitueerd met aan het einde van de galerij een eenvoudige stalen noodtrap over de hoogte van alle veertien lagen. De standaardwoning is een vierkamerwoning met een vrije overspanning, waardoor diverse indelingsvarianten konden worden aangeboden. De entree, keuken en twee slaapkamers liggen aan de galerijzijde; het sanitair en de berging inpandig. De woonkamer en een grote slaapkamer liggen aan de tuinzijde waar ook een royaal balkon is over de volle woningbreedte. De meest voorkomende wijziging is de samenvoeging van de woonkamer met de naastgelegen slaapkamer.

Stedenbouwkundige context:
De Kelloggplaats is een van de vier ERA-blokken in het centrale hoogbouwgebied van Ommoord. 

Voorzieningen:
Op de begane grond bevinden zich behalve de entree bergingen en technische ruimten.

Woningoppervlakte: oppervlakte circa 84 m2.
Constructie: Het bijzondere van dit bouwsysteem is dat hier werd gewerkt met een gietbouw tunnelkistsysteem met een vrije overspanning van 7,60 m. Spectaculair voor die tijd, mede mogelijk door de ontwikkeling van de rijdende bouwkranen. Om de snelle bouw te bevorderen werd continu doorgewerkt met afgeschermde en verwarmde bekisting en snel hardende cement, zodat circa één verdieping per dag werd gestort. De totale bouwtijd bedroeg ca. acht maanden. De invulling van het betonskelet kwam tot stand door de montage van een compleet aangevoerd, in de timmerfabriek vervaardigd, inbouwpakket bestaande uit alle buiten puien van hardhout en panelen en glas en de binnenwanden met houten kozijnen en sandwichpanelen.
Renovatie: De flats hebben in 2010 groot onderhoud ondergaan, waarna vele te koop werden aangeboden. AvW

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1968
  • Aantal: 156
  • Adres: Kelloggplaats 1-335
  • Oppervlakte: 84m2 - 116m2
  • Architect: Fledderus, R.
  • Cliënt: Dienst Volkshuisvesting
  • Aannemer: ERA / Van Eesteren
  • Wijk: Ommoord
  • Project ID: 3.1968.1
  • Periode: Periode 3
  • Ommoord

    Op woensdag 29 mei 1965 werd in de Prins Alexanderpolder de eerste paal geslagen van het eerste woongebouw van de wijk Ommoord. Aan de Ommoordseweg moesten boerderijen het veld ruimen voor grote, hoge wooncomplexen. [afbeelding] De nieuwe wijk voorzag in 10.000 woningen waar ongeveer 35.000 mensen zouden moeten gaan wonen. Ommoord ligt ten noorden van de snelweg Rotterdam-Gouda (A20). In het westen grenst het aan Terbregge, in het oosten aan Zevenkamp en de Rotte vormt de noordgrens.

    Lees meer over de wijk Ommoord

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 04
01 / 03