Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Kiefhoek

Kiefhoek

Bouwgeschiedenis: Aanleiding voor de bouw van Kiefhoek was het tekort aan woningen voor grote gezinnen met een laag inkomen ten gevolge van krotopruiming en onbewoonbaarheidsverklaringen. De Rotterdamse Woningdienst gaf in 1925 opdracht voor het ontwikkelen van ca. 300 woningen op de Linker Maasoever en in 1926 lagen er de eerste ontwerpen. De stichtingskosten per woning vond de commissie te hoog en Oud kwam met een vereenvoudiging van de woningen in 1928. Er zouden 291 woningen, twee winkelwoningen en een woning met waterstokerij en twee pakhuisjes gebouwd worden. In 1930 werd de laatste woning opgeleverd. Huurprijs per woning: fl.4,50 per week.

Stedenbouwkundige context: Het stedenbouwkundige plan was oorspronkelijk afgestemd op gestapelde woningen. Oud slaagde er in, ondanks de krappe maatvoering van het terrein, een straatplan te ontwerpen van een intiem dorp dat ruimte bood voor 300 grondgebonden woningen en enkele gemeenschappelijke voorzieningen als een kerkgebouw, een plantsoen en twee speelplaatsen. 

Voorzieningen: In het eerste ontwerp van Oud waren de woningen voorzien van een douche en een extra wastafel, een opklapbare strijkplank en een doorgeefluik tussen de woonkamer en keuken. De stichtingskosten werden hierdoor te hoog en deze voorzieningen werden wegbezuinigd.

Aantal kamers: Het hele plan bestond hoofdzakelijk uit één type woning van twee lagen met een plat dak. Een woonkamer, een keuken en toilet op de begane grond en drie slaapkamers op de verdieping.
Oppervlakte: circa 61m2 per woning.
Constructie: De fundering bestond uit een betonnen plaat op staal. De wanden waren gemetseld, de buitenwanden wit gepleisterd. De vloeren waren van hout.
Renovatie: In 1977 werd met een renovatie van 6,5 miljoen gulden gestart. Enkele woningen werden samengevoegd: het aantal woningen ging van 351 naar 293. Leidingen werden vernieuwd, evenals de keukens en douches. In 1980 werd een ‘woonverbeterplan’ voor 8,5 ton uitgevoerd wat inhield: nieuw wegdek, openbare verlichting en groenstroken. Dit alles leidde tot een aanzienlijke huurverhoging. In 1987 werd toch de sloop ingezet. RH

___
referenties:
Diversen, De Kiefhoek, een woonwijk in Rotterdam,
Ed Taveerne, Cor Wagenaar, MArtien de Vletter, J.J.P. Oud poetisch functionalist 1890-1963 Compleet werk,
Hans Oud, J.J.P. Oud architetekt 1890-1963 Feiten en herinneringen gerankschikt 

 rijksmonument:46831 tot 4686

 

 

  • Type: Eengezins: rijtjeswoning
  • Jaar: 1925
  • Aantal: 351
  • Adres: Hendrik Idoplein, Heer Arnoldstraat, 1e Kiefhoekstraat e.o.
  • Oppervlakte: 61m2
  • Architect: Oud, J.
  • Cliënt: Gemeentelijke Woningdienst
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Bloemhof
  • Project ID: 2.1928.2
  • Periode: Periode 2
  • Bloemhof

  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01