Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Kinderhuis

vernieuwbouw

Kinderhuis

Bouwgeschiedenis: Begin eenentwintigste eeuw voldeed het gebouw niet meer aan de standaard voor moderne woonomstandigheden. Brandtechnische eisen en bouwbesluitnormeringen leidden ertoe dat de gebouwen alleen met drastische noodmaatregelen nog tijdelijk mochten functioneren. Een ingrijpende vernieuwing was nodig; een uitdagende opgave met als voorwaarde het behoud van de monumentale gevel van het bestaande pand. Aangezien het nieuwe Kinderhuis de crisisopvang in een viertal leefgroepen organiseert, is de plattegrond erop gericht zoveel mogelijk een gezinssituatie te creëren. In het voorhuis heeft elke leefgroep een eigen voordeur en woonruimte. In het achterhuis is de ruimte ingedeeld voor slapen, spelen, studeren, sanitair enz.  

Ontsluiting: Er is gebruik gemaakt van het principe van een voorhuis en een achterhuis principe; ingegeven door het behoud van de voorgevel en de verschillende verdiepingshoogtes. Door gebruik te maken van een ingenieus ontsluitingsprincipe van hoofdtrap en binnentrap ontstond de mogelijkheid alle woongroepen met hun woon/leefruimte aan de hoge voorzijde te plaatsen en de slaapvertrekken aan de lagere achterzijde.

Voorzieningen: Alle voorzieningen van de gebruikersruimten zijn volgens de comfortstandaarden anno 2005 aanwezig. Op de kinderspeelplaats zijn speeltoestellen geplaatst. Verder zijn er aparte huiswerkruimtes, een keuken, zit- en eetkamer en spreekruimten voor alle vier de leefgroepen.
Aantal kamers: Er zijn per leefgroep 9 kinderslaapkamers van circa 10 m2. De groepsleiders verblijven in eigen slaapkamers in de leefgroep.
Constructie: Het gebouw is volledig gesloopt. Ook de monumentale voorgevel is volledig nieuw opgebouwd. Het gebouw heeft een prefab betonskelet met betonnen wanden en vloeren. De andere buitengevels zijn van metselwerk met erkerkozijnen. Het Architecten Consort

___
referenties:
www.kinderhuis.info 

 • Type: Bijzonder: groepswoning
 • Jaar: 2005
 • Adres: Van Speijkstraat 149
 • Oppervlakte: 10m2
 • Architect: ConsortArchitects
 • Cliënt: Stichting Lindenhof
 • Aannemer: Heyma Dura Vermeer
 • Wijk: Oude Westen
 • Project ID: 1.1886.1
 • Periode: Periode 5
 • Oude Westen

  De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 03