Bouwgeschiedenis: Begin eenentwintigste eeuw voldeed het gebouw niet meer aan de standaard voor moderne woonomstandigheden. Brandtechnische eisen en bouwbesluitnormeringen leidden ertoe dat de gebouwen alleen met drastische noodmaatregelen nog tijdelijk mochten functioneren. Een ingrijpende vernieuwing was nodig; een uitdagende opgave met als voorwaarde het behoud van de monumentale gevel van het bestaande pand. Aangezien het nieuwe Kinderhuis de crisisopvang in een viertal leefgroepen organiseert, is de plattegrond erop gericht zoveel mogelijk een gezinssituatie te creëren. In het voorhuis heeft elke leefgroep een eigen voordeur en woonruimte. In het achterhuis is de ruimte ingedeeld voor slapen, spelen, studeren, sanitair enz.
Ontsluiting: Er is gebruik gemaakt van het principe van een voorhuis en een achterhuis principe; ingegeven door het behoud van de voorgevel en de verschillende verdiepingshoogtes. Door gebruik te maken van een ingenieus ontsluitingsprincipe van hoofdtrap en binnentrap ontstond de mogelijkheid alle woongroepen met hun woon/leefruimte aan de hoge voorzijde te plaatsen en de slaapvertrekken aan de lagere achterzijde.
Voorzieningen: Alle voorzieningen van de gebruikersruimten zijn volgens de comfortstandaarden anno 2005 aanwezig. Op de kinderspeelplaats zijn speeltoestellen geplaatst. Verder zijn er aparte huiswerkruimtes, een keuken, zit- en eetkamer en spreekruimten voor alle vier de leefgroepen.
Aantal kamers: Er zijn per leefgroep 9 kinderslaapkamers van circa 10 m2. De groepsleiders verblijven in eigen slaapkamers in de leefgroep.
Constructie: Het gebouw is volledig gesloopt. Ook de monumentale voorgevel is volledig nieuw opgebouwd. Het gebouw heeft een prefab betonskelet met betonnen wanden en vloeren. De andere buitengevels zijn van metselwerk met erkerkozijnen. Het Architecten Consort
___
referenties:
www.kinderhuis.info