Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Koningin Emmaplein

Koningin Emmaplein

Bouwgeschiedenis: Architect J.C. Van Wijk ontwierp dit complex van herenhuizen in neorenaissancestijl, gelegen aan een halfrond plein. De woningen waren vooral bedoeld voor welgestelde ‘scheepvaartmensen’, waaronder reders, bankiers, assuradeuren en kooplieden. Elk herenhuis kreeg een uniek karakter, met onderscheidende elementen zoals een markante ingang, erker of balkon, en specifieke kroonlijsten en ornamenten die de individualiteit van de panden benadrukten.

Stedenbouwkundige context: De bouw van het complex volgde op het Nieuwe Werk, de eerste planmatige stadsuitbreiding van Rotterdam in de negentiende eeuw, onder leiding van W.N. Rose, directeur van Gemeentewerken. De aanleg van het Nieuwe Werk ontsloot een nieuw woongebied voor gefortuneerde Rotterdammers, waarbij voor het eerst gedetailleerde gemeentelijke bouwvoorschriften van kracht waren. Het gebied ten zuiden van de Westzeedijk lag destijds op hetzelfde niveau als het dijklichaam. De watersnoodramp van 1953 leidde echter tot de invoering van de Deltawet in 1957, die de aanpassing van hoofdwaterkeringen voorschreef. In 1968 werd de Westzeedijk daarom verbreed en verhoogd, waardoor de bebouwing ten zuiden van de dijk sindsdien aan een parallelle, lager gelegen weg ligt.

Aantal kamers: De herenhuizen bevatten niet alleen kamers voor de hoofdbewoner en zijn gezin, maar ook dienst- en slaapruimten voor het bedienend personeel.

Woonoppervlakte: De woonoppervlakte varieert per pand en is meestal boven de 500m2(!).

Constructie: Geheel traditioneel in baksteen en hout.

Renovatie: Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de panden steeds vaker in gebruik als kantoor met soms desastreuze gevolgen voor de prachtige originele details. Momenteel zijn alle panden aan de Westzeedijk als bedrijfsruimte in gebruik, aan het Koningin Emmaplein is de verhouding woning/bedrijfsruimte half om half. Het gehele complex is in 1991 aangemerkt als Rijksmonument en beschermd stadsgezicht. LH

___
Referenties: 
H. Baaij, J. Oudenaarden – Monumenten uit Rotterdam, 1992
rijksmonument: 513898

  • Type: Eengezins: herenhuis
  • Jaar: 1890
  • Aantal: 23
  • Adres: Koningin Emmaplein 1–15, Westzeedijk 92–98 en 102–108
  • Oppervlakte: 501m2 - 599m2
  • Architect: Wijk, J. van
  • Cliënt: Bouwmaatschappij Westzeedijk
  • Aannemer: Bouwmaatschappij Westzeedijk
  • Wijk: Nieuwe Werk
  • Project ID: 1.1890.1
  • Periode: Periode 1
  • Nieuwe Werk

  • Periode 1

    De woonomstandigheden in de oude stadsdriehoek van Rotterdam verschillen sterk. De rijken wonen in luxueuze huizen, maar het gros van de bevolking woont in eenvoudige huizen. Buiten de stadsmuren staan boerderijen en buitenplaatsen en er zijn ook nog wat inmiddels geannexeerde dorpen en buurtschappen. Door de aanleg van de Nieuwe Waterweg en de daaropvolgende economische expansie groeit de bevolking van 72.000 naar 300.000 in 1900. De woningbouw wordt in deze glorietijd van het liberalisme aan het particulier initiatief overgelaten. Met snel uit de grond gestampte kleine, onhygiënische woningen in smalle straten zonder groen als resultaat. Vaak worden rug-aan-rugwoningen toegepast. De hygiënische omstandigheden zijn abominabel en een gevaar voor de volksgezondheid. De stad pakt de problemen aan door de aanleg van het Waterproject vanaf 1854 en later de drinkwaterleiding en een rioolstelsel.
01 / 01
01 / 04