Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Koopmanshuis Rechter Rottekade

Koopmanshuis Rechter Rottekade

Bouwgeschiedenis: Dit pand is er een van drie huizen in dit deel van de stad die het bombardement en de daarop volgende brand hebben overleefd, vooral dankzij de ligging aan het water. Maar ook de sloopwoede waaraan Rotterdam in bepaalde perioden leed heeft het huis doorstaan; de laatste sloopaanvraag dateert van 1971.

Stedenbouwkundige context: Aan het eind van de zeventiende eeuw was het gebied binnen de oude stadsdriehoek volgebouwd en werd ook daarbuiten gezocht naar bouwlocaties. Langs de Rotte bouwen bood de mogelijkheid tot goederentransport per schip, zodat daar koopmanshuizen werden gebouwd.

Ontsluiting: Alle panden hebben twee voordeuren, een voor de opslag op de begane grond en een voor de erboven gelegen woning. Het pand op nr. 407 is luxueuzer dan de buurpanden en heeft nog fraaie achttiende-eeuwse wand- en plafondschilderingen.

Aantal kamers: Het aantal kamers bedroeg ongeveer zes, zonder de opslagruimte beneden; na de renovatie is daar een grote eetkeuken gemaakt. Deze meegerekend is het aantal volwaardige kamers nu vijf.

Woonoppervlakte: Het huidige woonoppervlak bedraagt 180 m2.

Constructie: De constructie van de huizen is traditioneel: dragende gemetselde bouwmuren met houten vloeren en gevels die alleen zichzelf dragen.

Restauratie: Sinds 1971 zijn de huizen Rijksmonument; in 1995 zijn ze verworven door Stadsherstel Historisch Rotterdam N.V. In 2007 zijn ze gerestaureerd door architect Marcel van der Veer (Mars Interieurarchitecten). De aannemer van de restauratie was Van Waning. FH

___
Referentie:
P. Bulthuis – De restauratie van de Rotterdamse koopmanshuizen Rechter Rottekade 405-417, Stadsherstel Historisch Rotterdam 2007
rijksmonument (nr. 405) 459580

  • Jaar: 1699
  • Aantal: 1
  • Adres: Rechter Rottekade 407
  • Oppervlakte: 180m2
  • Wijk: Oude Noorden
  • Project ID: 0.1699.1
  • Periode: Periode 0
  • Oude Noorden

    Het Oude Noorden is de grootste stadsvernieuwingswijk van Rotterdam, maar heeft toch een dorps karakter. De wijk is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan tussen de Rotte, de vaarroute vanuit het polderland naar het centrum en de Bergweg, de oude kade naar Hillegersberg. Roemruchte Rotterdammers zijn in deze wijk geboren, zoals de schilder Willem de Kooning, de voetballers Coen Moulijn en Wim Jansen en de televisiepresentator Wilfried de Jong. In 1975 is de stadsvernieuwing begonnen in deze veelkleurige wijk met een interessante stedenbouwkundige geschiedenis.

    Lees meer over de wijk Oude Noorden

  • Periode 0

    In 1340 schonk Graaf Willem IV stadsrechten aan de nederzetting Rotterdam en gaf de goedkeuring voor het graven van een kanaal van de Maas naar de Overschie, waarmee de maas verbonden werd met het waternet van de huidige Randstad. In de 14e eeuw breidde de stad zich uit ter hoogte van de huidige Coolsingel en bezat rond 1400 zo’n 1000 huizen. Door hongersnood waren veel inwoners afhankelijk van de kerk en rond 1439 stond door sterfte en het wegtrekken van bewoners de helft van de huizen leeg. Door de val van Antwerpen in 1558 namen vooral Amsterdam, maar ook Rotterdam de functie van opslagplaatsen. Concurrentstad Dordrecht verzandde in de loop van de 17e eeuw en Rotterdam werd naast visserstad ook handelsstad en tele aan het einde van deze eeuw zo’n 50.000 inwoners. In de 18e eeuw groeide het inwonersaantal van Rotterdam nauwelijks en in 1795 stelde Napoleon de Schele weer open voor de vaart naar Antwerpen. Rond 1800 werd er in Rotterdam vanwege de onberekenbare waterstanden hoofdzakelijk gewoond binnen de vesten.
01 / 02
01 / 02