Bouwgeschiedenis: Dit pand is er een van drie huizen in dit deel van de stad die het bombardement en de daarop volgende brand hebben overleefd, vooral dankzij de ligging aan het water. Maar ook de sloopwoede waaraan Rotterdam in bepaalde perioden leed heeft het huis doorstaan; de laatste sloopaanvraag dateert van 1971.
Stedenbouwkundige context: Aan het eind van de zeventiende eeuw was het gebied binnen de oude stadsdriehoek volgebouwd en werd ook daarbuiten gezocht naar bouwlocaties. Langs de Rotte bouwen bood de mogelijkheid tot goederentransport per schip, zodat daar koopmanshuizen werden gebouwd.
Ontsluiting: Alle panden hebben twee voordeuren, een voor de opslag op de begane grond en een voor de erboven gelegen woning. Het pand op nr. 407 is luxueuzer dan de buurpanden en heeft nog fraaie achttiende-eeuwse wand- en plafondschilderingen.
Aantal kamers: Het aantal kamers bedroeg ongeveer zes, zonder de opslagruimte beneden; na de renovatie is daar een grote eetkeuken gemaakt. Deze meegerekend is het aantal volwaardige kamers nu vijf.
Woonoppervlakte: Het huidige woonoppervlak bedraagt 180 m2.
Constructie: De constructie van de huizen is traditioneel: dragende gemetselde bouwmuren met houten vloeren en gevels die alleen zichzelf dragen.
Restauratie: Sinds 1971 zijn de huizen Rijksmonument; in 1995 zijn ze verworven door Stadsherstel Historisch Rotterdam N.V. In 2007 zijn ze gerestaureerd door architect Marcel van der Veer (Mars Interieurarchitecten). De aannemer van de restauratie was Van Waning. FH
___
Referentie:
P. Bulthuis – De restauratie van de Rotterdamse koopmanshuizen Rechter Rottekade 405-417, Stadsherstel Historisch Rotterdam 2007
rijksmonument (nr. 405) 459580