Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Kop Sint-Janshaven

Kop Sint-Janshaven

Bouwgeschiedenis: Het gebouw van DKV is een van de eerste projecten van dit bureau in 1983 opgericht door Dolf Dobbelaar, Herman de Kovel en Paul de Vroom. Het vormt de beëindiging van een tweehonderd meter lang woongebouw van J. Jelles uit 1985. Het noodtrappenhuis van dit woongebouw wordt ook gebruikt voor het complex  van DKV. Het gebouw heeft een halfronde kopgevel aan het water. Hierin bevinden zich een trappenhuis en een lift met een mooi uitzicht op de rivier. In totaal zijn er 11 lagen met bergingen op de begane grond. Daarboven drie-  en vierkamerwoningen in maisonnetteopzet. De woningen (beukmaat  5,1 meter) beslaan een hele en een halve laag, vanuit de hal is er een trap naar de erboven of beneden gelegen woonverdieping met woonkamer, eetkeuken, badkamer, slaapkamer en een serre. De galerijen aan de oostgevel zijn duidelijk gemarkeerd en afgeschermd met glas. De westgevel is vanwege het uitzicht op de rivier van grote glasvlakken voorzien.

Stedenbouwkundige context: In 1983 werd de Dokhaven gedempt. Er werd een ondergrondse afvalwaterzuiveringsinstallatie gebouwd met een park erboven. Rond de Dokhaven zijn in de jaren 80 verschillende (sociale) woningbouwprojecten gerealiseerd, zoals het gebouw van Jelles, het Charloisse Hoofd van Van Tilburg en de ‘Hoge Maas’ van Benthem Crouwel.

Ontsluiting: Drie galerijen op de derde, zesde en negende verdieping ontsluiten de woningen en bieden toegang tot een halve slaapetage met interne trap naar de woonetage, die er boven of onder ligt.
Woonoppervlakte: De standaard driekamerwoningen hebben een totaal woonoppervlak van gemiddeld 83,5 m2 .
Constructie: de wanden en vloeren zijn van beton, de gevels hebben een afwerking van strikotherm op isolatie. RB

___
Referenties:
Bouw 1990-8; Archis 1989-2

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1986
  • Aantal: 54
  • Adres: Sint-Janshaven 268-518
  • Oppervlakte: 76m2 - 84m2
  • Architect: DKV Architecten
  • Cliënt: Onze Woongemeenschap
  • Aannemer: Muys en de Winter (MUWI)
  • Wijk: Oud Charlois
  • Project ID: 4.1986.2
  • Periode: Periode 4
  • Oud Charlois

    Oud-Charlois bestaat het voormalige dorp aan de Nieuwe Maas en de uitbreiding ten zuiden daarvan. De wijk ligt tussen een uitvalsroute, de Dorpsweg en het emplacement van de Waalhaven-Oostzijde. Het is een rustige woonbuurt van Rotterdam- Zuid met een lange geschiedenis en een grote diversiteit aan bebouwing.

    Lees meer over de wijk Oud Charlois

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 03