Bouwgeschiedenis: In Lombardijen is naast de Zonnetrap een tweede bijzonder wooncomplex voor ouderen (55+) gerealiseerd. Dit complex is gebouwd op initiatief van oudere bewoners uit IJsselmonde, die zich in 1987 hadden georganiseerd in de Vereniging Anders Wonen door Ouderen. Deze bewoners wilden een gebouw met gemeenschappelijke voorzieningen om vereenzaming en afhankelijkheid van zorg of familie tegen te gaan. Ze kozen voor architect Patijn vanwege zijn ervaring met bijzondere woongebouwen.
Stedenbouwkundige context: De locatie was gekozen vanwege de ruime opzet van de wijk IJsselmonde en de centrale ligging bij een kruispunt met stedelijke voorzieningen. Het rechthoekige complex bestaat uit twee evenwijdige woonblokken van vier verdiepingen rond een gemeenschappelijk atrium met tropische beplanting en een aangenaam binnenklimaat, dat natuurlijk licht binnenkrijgt door de glazen gevels en raampartijen onder het gebogen dak. Naast het gemeenschappelijke atrium beschikken de bewoners op iedere verdieping over een zogenaamde clusterruimte, voor het doen van de was of om te kaarten of biljarten. Er is tevens logeergelegenheid.
Ontsluiting: De centrale entree ligt aan het atrium, iets terug ten opzichte van de bouwblokken aan de korte westgevel van het gebouw. De woningen liggen langs galerijen die worden ontsloten door twee trappenhuizen, een bij de entree en een aan het einde van de galerij. Deze is tevens als brandtrap uitgevoerd. De glazen liftkoker staat vrij in het atrium en bereikbaar via dwarsbruggen.
Woonoppervlakte: Elke woning heeft een grote woon- en kleinere slaapkamer en meet 71 m2. Iedere woning heeft direct naast de entree een kleine kamer die naar eigen inzicht kan worden gebruikt.
Constructie: Betonnen constructie met metselwerk gevelafwerking. Delen van de gevelafwerking van de kop en de plinten zijn van metselwerk. De langsgevels zijn gepleisterd in geel en oranje. De gebogen overkapping van het atrium is een staalconstructie met een stalen dak dat steunt op vurenhouten kolommen. Het project is bekroond vanwege de milieuvriendelijke en energiezuinige bouwwijze. Tijdens de bouw is afval gescheiden en er is voornamelijk gebruik gemaakt van vurenhout en betongranulaat. LvZ
___
Referenties:
Bouwwereld 1994-5; Architectuur Rotterdam 1970-1995, 1995, Bouw 1980-18, De Architect 1980-7