Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Kreilerburcht

Kreilerburcht

Bouwgeschiedenis: In Lombardijen is naast de Zonnetrap een tweede bijzonder wooncomplex voor ouderen (55+) gerealiseerd. Dit complex is gebouwd op initiatief van oudere bewoners uit IJsselmonde, die zich in 1987 hadden georganiseerd in de Vereniging Anders Wonen door Ouderen. Deze bewoners wilden een gebouw met gemeenschappelijke voorzieningen om vereenzaming en afhankelijkheid van zorg of familie tegen te gaan. Ze kozen voor architect Patijn vanwege zijn ervaring met bijzondere woongebouwen. 

Stedenbouwkundige context:
De locatie was gekozen vanwege de ruime opzet van de wijk IJsselmonde en de centrale ligging bij een kruispunt met stedelijke voorzieningen. Het rechthoekige complex bestaat uit twee evenwijdige woonblokken van vier verdiepingen rond een gemeenschappelijk atrium met tropische beplanting en een aangenaam binnenklimaat, dat natuurlijk licht binnenkrijgt door de glazen gevels en raampartijen onder het gebogen dak. Naast het gemeenschappelijke atrium beschikken de bewoners op iedere verdieping over een zogenaamde clusterruimte, voor het doen van de was of om te kaarten of biljarten. Er is tevens logeergelegenheid.

Ontsluiting:
De centrale entree ligt aan het atrium, iets terug ten opzichte van de bouwblokken aan de korte westgevel van het gebouw. De woningen liggen langs galerijen die worden ontsloten door twee trappenhuizen, een bij de entree en een aan het einde van de galerij. Deze is tevens als brandtrap uitgevoerd. De glazen liftkoker staat vrij in het atrium en bereikbaar via dwarsbruggen. 

Woonoppervlakte: Elke woning heeft een grote woon- en kleinere slaapkamer en meet 71 m2. Iedere woning heeft direct naast de entree een kleine kamer die naar eigen inzicht  kan worden gebruikt.
Constructie: Betonnen constructie met metselwerk gevelafwerking. Delen van de gevelafwerking van de kop en de plinten zijn van metselwerk. De langsgevels zijn gepleisterd in geel en oranje. De gebogen overkapping van het atrium is een staalconstructie met een stalen dak dat steunt op vurenhouten kolommen. Het project is bekroond vanwege de milieuvriendelijke en energiezuinige bouwwijze. Tijdens de bouw is afval gescheiden en er is voornamelijk gebruik gemaakt van vurenhout en betongranulaat. LvZ

___
Referenties:
Bouwwereld 1994-5; Architectuur Rotterdam 1970-1995, 1995, Bouw 1980-18, De Architect 1980-7

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1993
  • Aantal: 67
  • Adres: Kreileroord 21-44
  • Oppervlakte: 71m2
  • Architect: Patijn, W.
  • Cliënt: Stichting Seniorenhuisvesting Rotterdam
  • Aannemer: Muys en de Winter (MUWI)
  • Wijk: Groot-IJsselmonde
  • Project ID: 5.1993.4
  • Periode: Periode 5
  • Groot-IJsselmonde

    Groot-IJsselmonde is een grote wijk, qua inwonertal vergelijkbaar met plaatsen als Volendam en Heerenveen. De wijk ontleent zijn naam aan het dorp IJsselmonde aan de noordzijde; dit dorp is nu de buurt Oud-IJsselmonde waar circa 3500 mensen wonen. Het oude dorp heeft zich ontwikkeld rondom een kasteel dat in de elfde eeuw werd gebouwd ter bescherming van de monding van de Hollandse IJssel aan de overkant. Tot 1941 was IJsselmonde een aparte gemeente. Het hele eiland waarop behalve Rotterdam-Zuid ook Barendrecht en Zwijndrecht liggen heet trouwens ook IJsselmonde. Ten zuiden van het dorp is vanaf 1960 de wijk Groot-IJsselmonde ontwikkeld.

    Lees meer over de wijk Groot-IJsselmonde

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 03