Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Kruisplein

Jongerenhuisvesting

Kruisplein

Bouwgeschiedenis: Dit woongebouw is een stedelijke invulling van een overgebleven ruimte gelegen tussen de vooroorlogse bebouwing van het Oude Westen en het wederopbouwgeweld rondom het schouwburgplein. Onder leiding van de actiegroep Het Oude Westen werd een prijsvraag ‘Anders Wonen’ uitgeschreven voor mensen die niet in gezinsverband wilden of konden wonen. De inzending met motto Ozoo van de Delftse studenten Döll-Houben-Steenhuis werd in 1981 met vier andere inzendingen verkozen voor een tweede ronde. Zij hadden aan de prijsvraag meegedaan als een vingeroefening voor hun afstuderen. In de tweede ronde werden de verschillende woningtypen gereduceerd tot vier, voor individuen die of de keuken deelden (Y) of ook de woonkamer en andere voorzieningen (Z). Voor wet en subsidieregelingen bleef het gebouw tot na voltooiing ‘jongerenhuisvesting’ heten, terwijl de doelgroep veelzijdiger was. De kracht van het ontwerp van deze studenten, die later verder werkten onder de naam Mecanoo, was dat ze voor alle bewoners ‘1,5 kamer’ ontwierpen, een grote en kleine die naar eigen inzicht konden worden gebruikt. Ze realiseerden dit door de beukmaten met 3,90 en 4,80 meter om en om af te wisselen. De flexibiliteit (wanden doorbreken, extra leidingen, etc.) was in het ontwerp en in de uitvoering meegenomen.

Stedenbouwkundige context: Door het toepassen van twee losse woonblokken van verschillende hoogte, vormde het complex een regelmatige overgang van de hoogbouw van het Bouwcentrum tot de bebouwing van het Oude Westen, veelal drie à vier lagen hoog. Het hoogbouwblok sloot tevens het rafelige binnenterrein van het Bouwcentrum af. Het gekromde lagere bouwblok met uitzicht op het Schouwburgplein werd mede door de commerciële ruimtes op de begane grond zowel stedelijk als sociaal een markant punt. De driehoekige restruimte tussen de blokken werd door de architecten ingevuld met groen.

Ontsluiting: Het lage blok heeft vier woonlagen op anderhalve laag commerciële ruimtes en wordt uitsluitend door een centraal gelegen portiek, zonder lift, ontsloten. Het hoge blok heeft tien bouwlagen met entree en stijgpunt aan het Kruisplein. De woningen, flats en twee- en drielaagse maisonnettes worden ontsloten door slechts drie galerijen aan de noordzijde.

Voorzieningen: Het gebouw heeft meerdere gemeenschappelijke voorzieningen; keukens en woonkamers t/m zes personen, blokverwarming en een groot dakterras op de hoogbouw.

Aantal kamers: ‘Anderhalf’

Woonoppervlakte: De woonoppervlakte varieert van 19 tot 36 m2 per individu.

Constructie: Constructie van gietbeton, metselwerk scheidingswanden en gevel(afwerkingen) van prefab beton, witte Fassalplaten en gekleurde tegeltableaus. LvZ

___
Referenties:
Mecanoo 1981-1985 Forum 1983-1/2; Plan 1983-3; de Architect 1985-7/8; Bouw 1986-1, 2005-6; Architectural Review 1985-1; Stadsvernieuwing Rotterdam 1974-1984, 1984; H. Döll e.a. – Woningbouw Kruisplein, 1985; K. Somer – Mecanoo, architecten, 1995

  • Type: Meergezins: corridorwoning
  • Jaar: 1985
  • Aantal: 41
  • Adres: Kruisplein 51-157
  • Oppervlakte: 19m2 - 36m2
  • Architect: Mecanoo Architecten
  • Cliënt: Maatschappij voor Volkswoningen Rotterdam
  • Aannemer: Dura Bedrijven BV, Verenigde
  • Wijk: Oude Westen
  • Project ID: 4.1985.2
  • Periode: Periode 4
  • Oude Westen

    De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 05