Bouwgeschiedenis: Na de verhuizing van het Drinkwaterleidingbedrijf van de Honingerdijk naar de Beerenplaat kwam er een groot industrieel terrein vrij. Vanaf 1979 werd het voormalige DWL-gebied herbestemd, wat leidde tot de realisatie van diverse woningbouwprojecten. Groosman Partners werd gevraagd een ontwerp te maken voor sociale woningbouw op de locatie van de voormalige lage filterbassins.
Stedenbouwkundige context: Tussen de voormalige filterbassins is een verkaveling gerealiseerd met zes stroken, bestaande uit drie identieke lage woonblokken en drie hoge woonblokken, die elkaar afwisselen. De lage blokken hebben drie lagen en bevatten elk 31 woningen, terwijl de hoge blokken zes lagen tellen met elk 67 woningen. In het midden van de blokken bevindt zich een poort met een pad dat het hele complex doorkruist. Op de koppen van de blokken zijn op de begane grond bergingen gesitueerd.
Ontsluiting: De lage blokken hebben op de eerste verdieping een galerij met aan beide uiteinden een trappenhuis. Langs deze galerij bevinden zich de voordeuren van de woningen op de eerste en tweede verdieping. De beganegrondwoningen hebben een eigen voordeur aan de straatzijde.
De hoge blokken beschikken over galerijen op de tweede en vierde verdieping, eveneens met een trappenhuis aan beide uiteinden, waarvan één is voorzien van een lift. De woningen op de begane grond en eerste verdieping hebben een voordeur aan de straatzijde, terwijl de bovenwoningen hun entree aan de galerij hebben. Aan de koppen van de blokken bevinden zich woningen met een entree direct in het trappenhuis.
Aantal kamers: Driekamerwoningen
Woonoppervlakte: De standaard driekamerwoningen hebben een totaal woonoppervlak van 79 m2, de aan een galerij gelegen woningen hebben een woonoppervlak van 65,8 m2.
Constructie: De wanden en vloeren zijn van beton, de gevels zijn gemetselde spouwmuren met lichte betonsteen en houten kozijnen. RB
___
Referenties:
DWL-terrein