Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Lage Land

vervangende nieuwbouw

Lage Land

Bouwgeschiedenis: Zoals op meerdere plaatsen in de stad is ook in de Alexanderpolder door de woningbouwvereniging en de gemeente besloten om op enkele plaatsen een herstructurering door te voeren door middel van vervangende nieuwbouw. Deze drie typen nieuwbouwwoningen zijn daar een goed voorbeeld van. De locatie langs het Prinsenpark op de overgang naar de wijk Prinsenland wordt een goede plek voor koopwoningen geacht; de nieuwbouw levert tevens een bijdrage tot een meer evenwichtige woningmarkt. De uit 1964 daterende 168 galerijflats (drie lagen op onderbouw) en 24 kleine boven- en benedenwoningen, totaal 192 sociale huurwoningen, zijn in 2009 gesloopt en vervangen door 105 koopwoningen.

Stedenbouwkundige context: In de verkaveling is het stedenbouwkundig grid van Stam-Beese gerespecteerd door de nieuwe woonblokken op dezelfde plaats te bouwen. Het plan is opgezet met drie verschillende woningtypen; A: 60  vierlaagse ‘stadswoningen’, B: 2 ‘parkwoningen’, C: 33 ‘herenhuizen’.

A: Stadswoningen zijn gestapelde maisonnettes: de benedenwoning heeft een tuin op het zuiden van waaruit ook de entree/voordeur (zonder tochtportaal) wordt bereikt. De bovenwoningen hebben hun entree aan de straatzijde en gaan via een klein trappenhuis per twee woningen naar de tweede etage; daar is de woonkamer met een royaal dakterras op het zuiden. Op de slaaplagen zijn drie slaapkamers, een ruime badkamer en een berging.

B: Parkwoningen zijn royale eengezinswoningen in twee lagen met een lessenaarsdak en een tuin. De begane grond heeft de keuken aan de straatzijde en een ruime woonkamer aan de tuinzijde; er is een aangebouwde berging. De woningentree ligt aan de straatzijde, met voortuin. Op de verdieping bevinden zich drie ruime slaapkamers en een royale badkamer. Op de zolderverdieping is plaats voor een extra kamer en bergruimte.

C: Herenhuizen zijn iets smaller dan de parkwoningen, maar hebben vrijwel dezelfde indeling. Het verschil is dat de daklaag een volwaardige verdieping is met plaats voor nog twee kamers.

Constructie: Deze nieuwbouwwoningen zijn alle opgetrokken in dezelfde gele baksteen en hebben een strakke architectuur met eenzelfde uitwerking van raampartijen en verzorgde detaillering. De privétuinen worden afgescheiden van de openbare ruimte door een haag. Bijzonder bij dit herstructureringsproject zijn de zogenaamde stadswoningen: de terugkeer van de boven- en benedenwoning in een nieuwe versie (zonder lift). AvW

  • Type: Meergezins: beneden/bovenwoning
  • Jaar: 2010
  • Aantal: 105
  • Adres: Dosiostraat, Vignolastraat e.o.
  • Oppervlakte: 90m2 - 120m2
  • Architect: KAW architecten
  • Cliënt: Woonstad
  • Aannemer: BAM
  • Wijk: Lage Land
  • Project ID: 5.2010.2
  • Periode: Periode 5
  • Lage Land

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 05