Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Landtong

Landtong

Bouwgeschiedenis: De Landtong bestaat uit een drietal superblokken met een grote differentiatie aan woningen, waarvan eenderde koop en tweederde huur. Het project is onderdeel van de ontwikkeling van de Kop van Zuid, waarbij voormalige haventerreinen een nieuwe functie hebben gekregen. De robuuste gesloten bouwblokken passen bij de schaal van het havengebied.

Stedenbouwkundige context:
Het plan bestaat uit drie hoge U-vormige blokken van elf lagen die naar het westen geopend zijn en aflopen naar vier lagen. De open zijde van de U is dichtgezet met grondgebonden drielaagse kadewoningen. Zo zijn drie afgesloten collectieve hoven ontstaan en een open tussengebied als openbare ruimte. Drie van de noord-zuid gelegen blokken hebben een trapsgewijze opbouw en een corridorontsluiting met maisonnettes op de benedenlagen en flats op de bovenste lagen, die zijn voorzien van riante dakterrassen op het zuidwesten. De corridors zijn voorzien van vides waardoor daglicht via het dak binnenvalt. De ontwerper heeft hier kans gezien een megawoonblok als een geheel vorm te geven, waarin toch overal de menselijke schaal is terug te vinden.

Voorzieningen:
Onder een van die hoven bevindt zich een parkeergarage met daarop openbaar groen. Deze plek heet Plein Loods 24 en is tevens een herdenkingsplaats voor de loods, waar de Joodse Rotterdammers in de Tweede Wereldoorlog werden samengedreven voor ze werden gedeporteerd.

Aantal kamers en woonoppervlakte: Door de verscheidenheid aan woninggroottes, variërend van 85 tot 150 m2, en de balkons is er een afwisselend gevelbeeld. De corridorwoningen hebben drie kamers, waarbij de grote woonkamer deelbaar is tot een vierde kamer. Alle sanitair en voorzieningen als keuken, toilet, twee badkamers (bad en douche), berging en de woningentreehal zijn tegen de ‘rugwand’ geplaatst in een zone met kunstverlichting. Alle kamers krijgen voldoende daglicht via de buitengevels; ook is er een royaal half inpandig balkon. De terraswoningen hebben een extra kamer en de woonkamer is volledig geopend naar het grote dakterras.
Constructie: Voor dit project is speciale, donkere baksteen gebakken. AvW

 

  • Type: Meergezins: corridorwoning
  • Jaar: 1998
  • Aantal: 625
  • Adres: Louis Pregerkade e.o.
  • Oppervlakte: 85m2 - 150m2
  • Architect: Dongen, F. van (De Architekten Cie.)
  • CliĆ«nt: BPF i.s.m. SFB
  • Aannemer: Vorm, Van der i.s.m. ERA Bouw
  • Wijk: Feijenoord, Entrepot
  • Project ID: 5.1998.3
  • Periode: Periode 5
  • Feijenoord, Entrepot

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 02