Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Lee Towers

transformatie Europoint-torens

Lee Towers

Bouwgeschiedenis: De drie bekende Europoint-torens aan het Marconiplein in Rotterdam zijn in het begin van de jaren zeventig ontworpen door Skidmore, Owings and Merrill (SOM). De torens zijn 95 meter hoog en zij opgezet voor een efficiënte kantoorfunctie. Dragende betonnen kolommen in de gevel en een betonnen kern voor liften, trappenhuizen, toiletgroepen en technische ruimtes. De vrije vloervelden van 33 bij 47 meter garanderen een optimale indeling voor elk kantoortype. De gevels bestaan uit een raster van lichtgekleurd travertin met vierkante raampuien. Iedere zes bouwlagen zijn de puien zes centimeter breder en de penanten zes centimeter smaller uitgevoerd. Door de perspectivische correctie maken de torens een kaarsrechte indruk. De bronskleurige geanodiseerde aluminium kozijnen, met donker reflecterend glas, zijn zonder negge in de gevel geplaatst. SOM benadrukt met dit extreem vlakke gevelbeeld het abstracte ontwerp van het Europoint-complex.

Stedenbouwkundige context: Twee Europoint-torens kwamen na het vertrek van de gemeentelijke diensten leeg te staan. Deze torens zijn in 2018 getransformeerd tot 883 full service huurwoningen. De Europointtorens staan in het havengebied Merwe-Vierhavens (M4H). De komende jaren zal hier een woon- en werkgebied gerealiseerd worden, waarbij de economische structuur van stad en haven verder wordt versterkt. Met de transformatie van kantoortorens naar stedelijke woontorens is deze vernieuwing in gang gezet.

Voorzieningen algemeen: Op de begane grond van de torens zitten verschillende nieuwe horecavoorzieningen met werk- of ontmoetingsplekken en een aantal gemeenschappelijke faciliteiten voor de bewoners, zoals een filmzaal, een gym met sauna en een wasserette. Het oude entreegebouw tussen de twee getransformeerde torens heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe tuin en een luifel tussen het Marconiplein en de Galvanistraat. Twee glazen wanden onder de luifel definiëren een gemeenschappelijke lobby die de torens met elkaar verbindt. In de detaillering refereert de architect diederendirrix naar de modernistische insteek van SOM. De nieuwe, en gedeeltelijke overdekte, publieke ruimte rond de torens verbindt het Europoint-complex opnieuw met de stad en de haven.

Voorzieningen woningen: Alle woningen zijn voorzien van stoffering, meubilering, een tv, een oven en een strijkijzer met bijbehorende plank. De grote horizontale schuifpuien geeft een bewoner de mogelijkheid om de woning royaal te openen en zo een overdekte buiten leefruimte te creëren. Boven op het dak van beide torens is een gemeenschappelijk terras voor de bewoners met uitzicht op de stad en de haven.

Woonoppervlakte: De woningtypes variëren. De nieuwe verdiepingen bestaan uit studio’s van 40 m2 tot tweekamerappartementen van 70 m2. De bovenste twee bouwlagen – waar de gebouwinstallaties stonden – zijn omgebouwd tot penthouses van 120 m2 over twee lagen met een vide aan de gevel.

Constructie / materiaalgebruik: De grote uitdaging was om twee van de drie torens naar woongebouwen te transformeren zonder daarbij de drie-eenheid van het Europoint-complex aan te tasten. De oplossing hiervoor is gevonden in een zorgvuldige architectonische en technische analyse van de bestaande gevel. Het bestaande kozijn dient nu als stelkozijn voor het nieuwe kozijn, waardoor het mogelijk is de unieke vlakke detaillering en de gevelbekleding van travertin te handhaven. De nieuwe schuiframen hebben slechts alleen een andere vlakverdeling. De kleur van het aluminium en het glas zijn exact gelijk aan de bestaande kozijnen in de derde toren.

  • Type: Bijzonder: wonen in bestaand niet-woongebouw
  • Jaar: 2018
  • Aantal: 883
  • Adres: Galvanistraat 15
  • Oppervlakte: 40m2 - 120m2
  • Architect: diederendirrix
  • Cliënt: City Pads, Bakkers Hommen Waerdevast
  • Aannemer: Kondor Wessels
  • Wijk: Merwe-Vierhavens
  • Project ID: 6.x
  • Periode: Periode 6
  • Merwe-Vierhavens

  • Periode 6

    [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
    van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”