Bouwgeschiedenis: Begin jaren twintig moesten enkele woningen aan de Willem van Hillegaersbergstraat in Hillegersberg wijken voor de bouw van een zwembad. In reactie daarop namen enkele bewoners het initiatief om een nieuw wooncomplex te realiseren, geïnspireerd door de idealen van de Engelse socialistische hervormer Robert Owen. Dit leidde tot de oprichting van de Arbeiderswoningbouwvereniging ‘Aller Belang’, met Barend Mensen, blikslager en SDAP-raadslid, als initiatiefnemer. De architect J.A.H.W. Cramer uit Den Haag, eveneens SDAP-raadslid, werd aangetrokken om het project te ontwerpen.
Het complex, dat bekend werd als het ‘rooie’ straatje, bestond uit 24 woningen en bood huisvesting aan arbeiders met beroepen zoals stoelenmaker, elektricien, huisschilder en kleermaker. Omdat het complex niet te dicht bij het chique Hillegersberg mocht liggen, werd het gebouwd in een weiland aan de Kleiweg.
In 1978 dreigde eigenaar De Combinatie de woningen te slopen. Na stevige protesten van de bewoners werd uiteindelijk gekozen voor renovatie. In 2009 ontstonden opnieuw sloopplannen, wat leidde tot een conflict met eigenaar Com.wonen. De buurt staat bekend om haar hechte sociale samenhang; veel bewoners wonen er langdurig en vaak al generaties lang. Ondanks de discussies over sloop blijven de bewoners tevreden met hun woningen en het wooncomfort.
Stedenbouwkundige context: De Robert Owenstraat is een doodlopend zijstraatje van de Kleiweg en herbergt 24 woningen verdeeld over twee blokken aan weerszijden van de straat. Hoewel er in de jaren dertig plannen waren om het gebied tussen de Kleiweg en de spoorbaan verder te ontwikkelen tot een woonwijk, werden deze plannen door financieringsproblemen nooit gerealiseerd.
Eind jaren zestig veranderde de omgeving van de Robert Owenstraat echter drastisch. De bouw van het Sint-Franciscusziekenhuis en de aanleg van een tramviaduct leidden tot een ingrijpende herstructurering van de Kleiweg, die omgeleid werd. Ondanks deze veranderingen bleef de Robert Owenstraat een oase van rust en een herinnering aan een sociale woonvisie uit het begin van de twintigste eeuw.
Aantal kamers: Alle woningen hebben vier kamers en een zolder.
Woningoppervlakte: De hoekwoningen meten 90 m2 en de overige 105 m2.
Constructie: De woningen hebben een traditionele constructie met dragende bakstenen muren en houten balklagen en pannen kap. PG
___
Referenties:
Het Vaderland 10-3-1923 aanbesteding
Algemeen Handelsblad 4-4-1923 gunning
Rotterdamsch Nieuwsblad 12 mei 1978 conflict met De Combinatie
AD Rotterdam 19 maart 2009 conflict met Com.wonen