Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Leefgemeenschap Robert Owen

Leefgemeenschap Robert Owen

Bouwgeschiedenis: Begin jaren twintig moesten enkele woningen in de Willem van Hillegaersbergstraat in Hillegersberg plaatsmaken voor een zwembad. Enkele bewoners namen het initiatief tot de bouw van een complex volgens de ideeën van de Engelse socialistische hervormer Robert Owen. Daartoe werd de Arbeiderswoningbouwvereniging ‘Aller Belang’opgericht. Initiatiefnemer is SDAP-raadslid Barend Mensen, blikslager. Als architect werd J.A.H.W. Cramer uit Den Haag aangetrokken, ook een SDAP-raadslid. Er gaan voornamelijk arbeiders wonen met beroepen als stoelenmaker, elektricien, huisschilder en kleermaker. Het ‘rooie’ straatje met 24 woningen mocht niet te dicht bij het deftige Hillegersberg liggen en kwam dus in een weiland aan de Kleiweg terecht. In 1978 wil eigenaar De Combinatie de woningen slopen, maar na bewonersprotesten wordt tot renovatie besloten. In 2009 zijn er opnieuw sloopplannen en raken de bewoners in conflict met de eigenaar Com.wonen. De buurt kent een grote cohesie. Veel bewoners wonen er langdurig en soms generaties lang. De bewoners zijn tevreden met de woningen en het wooncomfort.

Stedenbouwkundige context: De Robert Owenstraat is een doodlopend zijstraatje van de Kleiweg. De 24 woningen liggen in twee blokjes aan weerszijden van de straat. In de jaren derig zijn er plannen om een woonwijk te bouwen in het gebied tussen de Kleiweg en de spoorbaan, maar deze gaan vanwege financieringsproblemen niet door. Eind jaren zestig verandert de omgeving ingrijpend door de bouw van het Sint-Franciscusziekenhuis en een tramviaduct, waarbij de Kleiweg wordt omgeleid.

Aantal kamers: Alle woningen hebben vier kamers en een zolder.
Woningoppervlakte: De hoekwoningen meten 90 m2 en de overige 105 m2.
Constructie: De woningen hebben een traditionele constructie met dragende bakstenen muren en houten balklagen en pannen kap. PG

___
referenties:
Het Vaderland 10-3-1923 aanbesteding
Algemeen Handelsblad 4-4-1923 gunning
Rotterdamsch Nieuwsblad 12 mei 1978 conflict met De Combinatie
AD Rotterdam 19 maart 2009 conflict met Com.wonen

 • Type: Eengezins: rijtjeswoning
 • Jaar: 1923
 • Aantal: 24
 • Adres: Robert Owenstraat 1-24
 • Oppervlakte: 90m2 - 105m2
 • Architect: Technisch Advies- en Architectenbureau Cramer, J.
 • Cliënt: Arbeiderswoningbouwvereniging "Aller Belang"
 • Aannemer: Havelaar, Gebr.
 • Wijk: Schiebroek
 • Project ID: 2.1923.2
 • Periode: Periode 2
 • Schiebroek

  Schiebroek werd in 1817 een zelfstandige gemeente en bleef landelijk gebied. In 1908 werd de Hofpleinspoorlijn geopend met twee stations in 'Tuinstad Schiebroek', waarna het aantal inwoners snel groeide. In de jaren vijftig werd Schiebroek een moderne tuinwijk met veel moderne flats in het groen. Sinds 2005 zijn er twee nieuwe metrostations en is begonnen met de afbraak van veel portiekwoningen om deze te vervangen door nieuwbouw.
 • Periode 2

  Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01
01 / 03