Bouwgeschiedenis: De eerste plannen voor een zogenaamd ‘gezinsvervangend tehuis’ dateren uit de late jaren zeventig. De Stichting Protestants Christelijke Tehuizen voor Verstandelijk Gehandicapten gaf architectenbureau A. van der Lek destijds de opdracht om een ontwerp te maken voor een tehuis met 24 slaapkamers voor verstandelijk beperkten.
Het traject naar realisatie bleek echter lang en complex. Veranderende regelgeving, financieringsproblemen en evoluerende woonwensen zorgden ervoor dat het gebouw pas in 2010 werd voltooid. De uiteindelijke bestemming van het gebouw werd aangepast aan de hedendaagse behoeften en biedt nu onderdak aan de dienstverlenende organisatie ASVZ.
Het gebouw functioneert als een logeerhuis met veertien kamers voor verstandelijk beperkten op de verdieping. Op de begane grond bevinden zich zeven logeerplekken voor jongeren met een meervoudige beperking, georganiseerd rondom een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. De logees hebben bovendien toegang tot een eigen achtertuin, wat bijdraagt aan een huiselijke en comfortabele leefomgeving.
Stedenbouwkundige context: Het complex is opgedeeld in drie delen met een eigen voordeur en ligt onopvallend met een enigszins door de kleurstelling verfraaide voorgevel tussen de omliggende bebouwing. Vanwege de toegang voor mindervaliden liggen de parkeerplaatsen direct voor de deur en grenzen de achtertuinen aan de semi-openbare ruimte.
Ontsluiting: Het gebouw heeft geen lift.
Aantal kamers: De kamers hebben een gedeelde badkamer, woonkamer en keuken.
Woonoppervlakte: Kamers tussen de 8 en18 m2. Het complex meet ca. 1000 m2 voor 21 kamers (en kantoorruimte), gemiddeld 50 m2.
Constructie: Gegoten beton met metselwerk gevels. Alle ruimtes op de begane grond zijn toegankelijk voor mindervaliden (drempelloos en met 90 cm brede deuren).
Renovatie: Anno 2014 is de organisatie van het gebouw gewijzigd en is het (grootste) linker bouwdeel in gebruik voor permanente bewoning en heeft het rechterdeel een kantoor- en logeerfunctie. LvZ
____
Referenties:
– ASVZ