Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Logeerhuis Zomerland

Logeerhuis Zomerland

Bouwgeschiedenis: De eerste plannen voor het zogenaamde ‘gezinsvervangend tehuis’ dateren van eind jaren zeventig. De Stichting Protestants Christelijke Tehuizen voor Verstandelijk Gehandicapten heeft architectenbureau A. van der Lek opdracht gegeven om op deze locatie in Zomerland een ontwerp te maken voor een tehuis met 24 slaapkamers voor verstandlijk gehandicapten. Door veranderende regelgeving, financiering en woonwensen is  het gebouw pas in 2010 opgeleverd voor de dienstverlenende organisatie ASVZ. Het is een logeerhuis met veertien kamers voor verstandelijk gehandicapten op de verdieping en zeven logeerplekken voor jongeren met een meervoudige beperking  op de begane grond rondom een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en toegang tot een eigen achtertuin.    

Stedenbouwkundige context:
Het complex is opgedeeld in drie delen met een eigen voordeur en ligt onopvallend met een enigszins door de kleurstelling verfraaide voorgevel tussen de omliggende bebouwing. Vanwege de toegang voor mindervaliden liggen de parkeerplaatsen direct voor de deur en grenzen de achtertuinen aan de semi-openbare ruimte.

Ontsluiting: Het gebouw heeft geen lift.

Woonoppervlakte: Kamers tussen de 8 en18 m2 met gedeelde badkamer, woonkamer en keuken. Het complex meet ca. 1000 m2 voor 21 kamers (en kantoorruimte), gemiddeld 50 m2.
Constructie: Gegoten beton met metselwerk gevels. Alle ruimtes op de begane grond zijn toegankelijk voor minder validen (drempelloos en met 90 cm. brede deuren).
Wijziging: Anno 2014 is de organisatie van het gebouw gewijzigd en is het (grootste) linkerbouwdeel in gebruik voor permanente bewoning en heeft het rechterdeel een kantoor- en logeerfunctie. LvZ

____
referenties:
– ASVZ

 • Type: Meergezins: corridorwoning
 • Jaar: 2008
 • Aantal: 21
 • Adres: Burgemeester Hazenberglaan 40-44
 • Oppervlakte: 9m2 - 29m2
 • Architect: Lek, A. van der
 • Cliënt: ASVZ
 • Aannemer: Onbekend
 • Wijk: Groot-IJsselmonde
 • Project ID: 5.2008.3
 • Periode: Periode 5
 • Groot-IJsselmonde

  Groot-IJsselmonde is een grote wijk, qua inwonertal vergelijkbaar met plaatsen als Volendam en Heerenveen. De wijk ontleent zijn naam aan het dorp IJsselmonde aan de noordzijde; dit dorp is nu de buurt Oud-IJsselmonde waar circa 3500 mensen wonen. Het oude dorp heeft zich ontwikkeld rondom een kasteel dat in de elfde eeuw werd gebouwd ter bescherming van de monding van de Hollandse IJssel aan de overkant. Tot 1941 was IJsselmonde een aparte gemeente. Het hele eiland waarop behalve Rotterdam-Zuid ook Barendrecht en Zwijndrecht liggen heet trouwens ook IJsselmonde. Ten zuiden van het dorp is vanaf 1960 de wijk Groot-IJsselmonde ontwikkeld.

  Lees meer over de wijk Groot-IJsselmonde

 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 03