Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Maastorenflat

Maastorenflat

Bouwgeschiedenis Bij oplevering was de Maastorenflat het hoogste woongebouw van Nederland en lange tijd de enige hoogbouw aan de Maas. Het complex heeft een dubbelhoge sokkel; door de ligging aan de Maas buiten de Westzeedijk bestond de kans dat met hoogtij de rivier het gebouw zou bereiken. Hierop is een kantoorgedeelte van drie lagen geplaatst en daarboven bevinden zich elf woonlagen met elk vier woningen.

Stedenbouwkundige context:
De kantoren worden ontsloten via het Vasteland, terwijl de hoofdentree van de woningen aan de Schiedamsedijk ligt. De toren markeert het stedenbouwkundig concept van ‘het venster aan de rivier’, dat door Van Traa in het Basisplan was voorgesteld. Het doortrekken van de Coolsingel langs de Leuvehaven naar de Maas zou de visuele relatie tussen stad, binnenvaart en oceaanstomers op de rivier herstellen. 

Typologie:
De appartementen op de vijfde verdieping en hoger zijn bereikbaar via een centraal gelegen trappenhuis of met de lift. De glazen liftschacht in de achtergevel biedt een fraai panorama op de rivier en de havens.

Voorzieningen: In het hoge souterrain waren oorspronkelijk een conciërgewoning, showroom, bergingen en garage ondergebracht. Keramische tableaus bij de entrees en de muurschilderingen in de hal hebben betrekking op de stad en de haven.

Oppervlakte en aantal kamers: De woningen liggen gespiegeld aan een centrale hal, twee op het oosten en twee op het westen. Woon- en slaapkamers beslaan een L-vormige plattegrond. Alle woningen beschikken over een balkon.
Constructie: Het gebouw heeft een betonskelet met baksteenvulling. Gevels zijn grotendeels met geelwitte verblendsteen bekleed. De sokkel is van ruw bewerkt Scandinavisch graniet. Het kantoorgedeelte wordt geaccentueerd door een fraai uitgebouwde betonnen manchet die samen met de betonnen vluchttrap en de balkons een unieke expressie aan het gebouw geeft. JvG

 

  • Type: Meergezins: torenwoning
  • Jaar: 1955
  • Aantal: 44
  • Adres: Schiedamsedijk 156-199/Vasteland
  • Oppervlakte: 81m2
  • Architect: Bakker, H.
  • Cliënt: Pensioenfonds der Koninklijke Paketvaart Mij
  • Aannemer: Eesteren, NV Aannemingsmaatschappij J.P. van
  • Wijk: Stadsdriehoek
  • Project ID: 3.1955.5
  • Periode: Periode 3
  • Stadsdriehoek

    Alle gebouwen in de driehoekige vorm van de stad uit de late middeleeuwen en het buitendijkse 'Waterstad' zijn met het bombardement van 1940 nagenoeg verwoest. Met de wederopbouw is de woonfunctie grotendeels uit de Stadsdriehoek verdreven. Na 1975 is weer op grote schaal woningbouw gepleegd.

    Lees meer over de wijk Stadsdriehoek

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 03