Bouwgeschiedenis: Dit blok, opgeleverd in 1956, is onderdeel van het Basisplan voor de Wederopbouw van de binnenstad. Hierin werkten vele architecten samen; zo werd de andere helft van dit gesloten bouwblok ontworpen door architect Nefkens. Aan de binnenzijde is een expeditiehof ter bevoorrading van de winkels op de begane grond. De portieken met de woningentrees liggen aan de straatzijde. Het trappenhuis is geplaatst in het hart van de bouwmuur (zgn. vorktrap), met een lift, een luxe voor die tijd. Bij de hoekoplossing kon door het ‘opendraaien’ van de ‘vork’ de woningplattegrond hetzelfde blijven. De woningen zijn breed en profiteren van uitzicht en zon met balkon, uitgebouwde serre en loggia.
Stedenbouwkundige context: Het blok is een goed voorbeeld van grootstedelijke architectuur. De royale begane grond met grote luifels is geheel vrij indeelbaar voor winkels met een dubbele hoogte (entresol), ook achter de portieken. Bergingen en winkelopslag liggen onder straatniveau. De begane grond was lang in gebruik bij één meubelzaak. De voorgevel geeft een afwisselend beeld door de balkons met schuine erkers; de hoekoplossing met de schaarvormige balkons gedragen door ronde kolommen is spectaculair.
Ontsluiting: De woningen zijn met twee woningen per etage ontsloten via een portiek, toegankelijk vanaf de Mariniersweg.
Aantal kamers en oppervlakte: De plattegronden zijn efficiënt en breed opgezet vanuit een centrale, grote (speel)hal van waaruit alle vertrekken bereikbaar zijn. De keuken en de woonkamer profiteren met een balkon en een uitgebouwde serre van zon en uitzicht op de straat. Aan de stille achtergevel liggen de slaapkamers. Bijna alle appartementen hebben drie kamers en meten 88 m2.
Constructie: De winkels tot de eerste woonlaag zijn uitgevoerd in gewapend beton met kolommen en vloeren. Op deze ‘tafel’ zijn in vijf lagen de tweebeukige woningen gerealiseerd in bimsbetonblokken en betonvloeren.
Renovatie: In1997 heeft Noorderlicht Architecten een grote herstructurering uitgevoerd en het blok in ere hersteld. Sindsdien is hier op de begane grond de Groene Passage gevestigd, een mens- en milieuvriendelijk winkelcentrum. AvW
___
Referenties:
cdrom Wederopbouw Rotterdam 1940/1965, 1996; Bouw 1998-12 (Groene Passage), renovatie winkels: Noorderlicht Architekten (1996-1997)