Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Mariniersweg

Mariniersweg

Bouwgeschiedenis: Dit blok, opgeleverd in 1956, is onderdeel van het Basisplan voor de Wederopbouw van de binnenstad. Hierin werkten vele architecten samen; zo werd de andere helft van dit gesloten bouwblok ontworpen door architect Nefkens. Aan de binnenzijde is een expeditiehof ter bevoorrading van de winkels op de begane grond. De portieken met de woningentrees liggen aan de straatzijde. Het trappenhuis is geplaatst in het hart van de bouwmuur (zgn. vorktrap), met een lift, een luxe voor die tijd. Bij de hoekoplossing kon door het ‘opendraaien’ van de ‘vork’ de woningplattegrond hetzelfde blijven. De woningen zijn breed en profiteren van uitzicht en zon met balkon, uitgebouwde serre en loggia.

Stedenbouwkundige context:
Het blok is een goed voorbeeld van grootstedelijke architectuur. De royale begane grond met grote luifels is geheel vrij indeelbaar voor winkels met een dubbele hoogte (entresol), ook achter de portieken. Bergingen en winkelopslag liggen onder straatniveau. De begane grond was lang in gebruik bij één meubelzaak. De voorgevel geeft een afwisselend beeld door de balkons met schuine erkers; de hoekoplossing met de schaarvormige balkons gedragen door ronde kolommen is spectaculair.

Ontsluiting:
De woningen zijn met twee woningen per etage ontsloten via een portiek, toegankelijk vanaf de Mariniersweg.

Aantal kamers en oppervlakte: De plattegronden zijn efficiënt en breed opgezet vanuit een centrale, grote (speel)hal van waaruit alle vertrekken bereikbaar zijn. De keuken en de woonkamer profiteren met een balkon en een uitgebouwde serre van zon en uitzicht op de straat. Aan de stille achtergevel liggen de slaapkamers. Bijna alle appartementen hebben drie kamers en meten 88 m2.
Constructie: De winkels tot de eerste woonlaag zijn uitgevoerd in gewapend beton met kolommen en vloeren. Op deze ‘tafel’ zijn in vijf lagen de tweebeukige woningen gerealiseerd in bimsbetonblokken en betonvloeren.
Renovatie: In1997 heeft Noorderlicht Architecten een grote herstructurering uitgevoerd en het blok in ere hersteld. Sindsdien is hier op de begane grond de Groene Passage gevestigd, een mens- en milieuvriendelijk winkelcentrum. AvW

___
Referenties:
cdrom Wederopbouw Rotterdam 1940/1965, 1996; Bouw 1998-12 (Groene Passage), renovatie winkels: Noorderlicht Architekten (1996-1997)

 • Type: Meergezins: portiekwoning
 • Jaar: 1954
 • Adres: Mariniersweg 3-53
 • Oppervlakte: 88m2
 • Architect: Broek en Bakema, Van den
 • Cliënt: Gestel, NV Bouw- en Exploitatiebedrijf v/h C.
 • Aannemer: Gestel, NV Bouw- en Exploitatiebedrijf v/h C.
 • Wijk: Stadsdriehoek
 • Project ID: 3.1954.3
 • Periode: Periode 3
 • Stadsdriehoek

  Alle gebouwen in de driehoekige vorm van de stad uit de late middeleeuwen en het buitendijkse 'Waterstad' zijn met het bombardement van 1940 nagenoeg verwoest. Met de wederopbouw is de woonfunctie grotendeels uit de Stadsdriehoek verdreven. Na 1975 is weer op grote schaal woningbouw gepleegd.

  Lees meer over de wijk Stadsdriehoek

 • Periode 3

  Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01