Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Markthal

Markthal

Bouwgeschiedenis:  Op de plek van het historisch stadshart van Rotterdam verrees tussen 2011 en 2014 een markant gebouw. De vorm van het gebouw is afgeleid van de functie: een overdekte marktplaats waarin in het gebogen ‘dak’ 228 appartementen zijn opgenomen. De vrijgekomen ruimte waar vroeger de Rotte stroomde wordt sinds 1958 twee keer per week gebruikt voor een openluchtmarkt. Na de ondertunneling van de spoorverbinding in de jaren negentig is het marktplein heringericht. Volgens Europese regelgeving zou de verkoop van etenswaren in de openlucht mettertijd worden verboden. Dit was de aanleiding voor het bouwen van een overdekte markthal, in combinatie met woningen en een parkeergarage. Een soortgelijke typologie met woningen boven een overdekte winkelruimte was de Passage aan de Coolsingel (zie project DE PASSAGE), die bij het bombardement van 1940 werd verwoest. De nieuwe Markthal biedt ruimte aan circa honderd marktkramen en op de begane grond zijn aanverwante winkels en horecagelegenheden gerealiseerd. Meer nog dan een versmarkt is de Markthal een toeristische attractie met informele horeca.

Stedenbouwkundige context: De enorme ‘arcade’ is oost-west georiënteerd, parallel aan de oorspronkelijke dam ter plaatse van de Hoogstraat. Alle appartementen hebben een balkon aan de buitenzijde en ramen aan de markthalzijde. Op beide koppen van de arcade wordt de markthal afgesloten met een veertig meter hoge en brede, transparante glasfaçade met een minimum aan constructie. Bij alle dichte geveldelen aan de binnenkant wordt gebruik gemaakt van opvallende felle kleuren.

Voorzieningen: Isolerende maatregelen zorgen ervoor dat bewoners geen last hebben van de marktactiviteiten (geluid en geuren). Ondergronds zijn 1200 parkeerplaatsen, die ook openbaar toegankelijk zijn.

Aantal kamers : Het aantal kamers verschilt. Er zijn appartementen met één kamer (lofts), twee of drie kamers en maisonnettes met drie of vijf kamers.

Woonoppervlakte: De oppervlakte van de koopappartementen varieert van 70 tot 250 m² en van de huurappartementen van 70 tot 150 m2.

Constructie: De constructie van de Markthal bestaat uit in het werk gestorte betonvloeren en -wanden. JG

  • Type: Meergezins: corridorwoning
  • Jaar: 2009
  • Aantal: 126
  • Adres: Westnieuwland
  • Oppervlakte: 70m2 - 250m2
  • Architect: MVRDV i.s.m. INBO
  • Cliënt: Provast
  • Aannemer: Eesteren, NV Aannemingsmaatschappij J.P. van
  • Wijk: Stadsdriehoek
  • Project ID: 5.2009.4
  • Periode: Periode 5
  • Stadsdriehoek

    Alle gebouwen in de driehoekige vorm van de stad uit de late middeleeuwen en het buitendijkse 'Waterstad' zijn met het bombardement van 1940 nagenoeg verwoest. Met de wederopbouw is de woonfunctie grotendeels uit de Stadsdriehoek verdreven. Na 1975 is weer op grote schaal woningbouw gepleegd.

    Lees meer over de wijk Stadsdriehoek

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01