Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Mathenesserplein (renovatie)

Mathenesserplein (renovatie)

Bouwgeschiedenis: Ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de stad Rotterdam in 1990 presenteerde de gemeente de manifestatie „Stadstimmeren“. De wijk Het Nieuwe Westen was in slechte staat en werd gedomineerd door achterstallig onderhoud. Zo ook het stedenbouwkundige ensemble rond het Mathenesserplein van architect Van den Broek. Dit kon behouden blijven door een mix van restauratie, renovatie en reconstructie. Na de onteigening van de woningen begon Putter Partners vanaf 1999 met de renovatie van de kleine torens en de twee paviljoens. De overige bebouwing is gesloopt en in 2002 vervangen door nieuwbouw ontworpen door E. Bakema, Z. Zavrel en Putter Partners. De gevels aan het plein werden gereconstrueerd; de oorspronkelijke gele steen met rode nuance en het kettingverband van het metselwerk keerden terug. De oorspronkelijke stramienmaat van zes meter en de plafondhoogte van 2,89 m. werden gehandhaafd in de bovenbouw. Achter deze gevel werden maisonnette- en splitlevelwoningen ontworpen waardoor er een interessante doorsnede met een gevarieerde mix van woningtypes en woninggroottes ontstond. In het noordelijke complex werd een binnentuin toegevoegd. Het complex is voorbeschermd als mogelijk rijksmonument.

Ontsluiting: Alle nieuwbouwwoningen zijn per lift bereikbaar en worden grotendeels ontsloten via een galerij. De drie torens hadden al een lift.

Voorzieningen: De commerciële ruimtes in de plint zijn gehandhaafd. Onder de gebouwen bevinden zich bergingen en parkeerplaatsen. In de paviljoens is hoogwaardige horeca ondergebracht.

Aantal kamers: Drie en vier kamers.
Woonoppervlakte:  51 m2 tot 159 m2.
Constructie: Gebouwcasco van monoliet beton gefundeerd op palen; de bogen boven de poort en de lateien boven de ramen zijn prefab-elementen. Belgisch hardsteen gefrijnd in kettingverband; hardhouten kozijnen met isolerende beglazing. SH

___
Referenties: 
W. Vanstiphout – Maak een stad. Rotterdam en de architectuur van J.H. van den Broek, Rotterdam 2005Stedenbouw 2006-2; http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1999
  • Aantal: 168
  • Adres: Rauwenhoffplein; Mathenesserplein, Aelbrechtskade
  • Oppervlakte: 51m2 - 159m2
  • Architect: Zavrel, Bakema, Putter Partners
  • Cliënt: Com.Wonen i.s.m. Woonbron
  • Aannemer: BAM Volker
  • Wijk: Nieuwe Westen
  • Project ID: 2.1927.1
  • Periode: Periode 5
  • Nieuwe Westen

    Middelland en het Nieuwe Westen, gebouwd in de eerste decennia van de twintigste eeuw, zijn gemêleerde multiculturele wijken waar statige lanen, drukke winkelstraten, straten met volkswoningbouw en drukke verkeerswegen elkaar afwisselen. Bekende gebouwen in de wijk zijn de HH. Laurentius & Elisabeth Kathedraal, het Gemeentearchief en het 65 meter hoge GEB-gebouw uit 1931, dat lange tijd het hoogste kantoorgebouw van Nederland was. In de wijk woonden veel notabelen, industriëlen, schrijvers en kunstenaars, zoals burgemeester Droogleever Fortuyn, Staluse Pera, Willem van Ravesteyn, Anna Blaman, Hans Sleutelaar, Rien Vroegindeweij en Pim Fortuyn. In de Opzoomerstraat is het fenomeen opzomeren begonnen.

    Lees meer over de wijk Nieuwe Westen

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 02
01 / 04