Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Montevideo

Montevideo

Bouwgeschiedenis: De Kop van Zuid was een havengebied met pakhuizen, kades en laadperrons. In 1986 kreeg Teun Koolhaas de opdracht een vernieuwingsplan te maken voor het gebied. Voor ontwikkelaar MBO maakte Sir Norman Foster vervolgens een masterplan voor de Wilhelminapier met een combinatie van werken, wonen en ontspanning. De pier is verdeeld in drie zones: de noordelijke zone met kantoren, de middenzone met voorzieningen en de zuidelijke zone met woningen. ING Real Estate, de opvolger van MBO, ondernam samen met Mecanoo een studiereis naar New York, Boston en Chicago om ideeën op te doen voor de nieuwe woontoren. Het gebouw moest een voorbeeldproject voor de hele zuidkant van de Wilhelminapier worden en goed aansluiten op de omgeving. De architect liet zich inspireren door de oceaanstomers, die vanaf hier vertrokken. In 2002 heeft Vesteda vijftig woningen gekocht, om die later te verhuren. Daarmee werd de financiering van de bouw verzekerd.

Stedenbouwkundige context:  Het gebouw bestaat uit een hoge en  een lage woontoren, die door een middengedeelde zijn verbonden. Op de korte zijden bevinden zich entrees met liften naar de appartementen. De hoge woontoren bevat drie soorten woningen: ‘loft apartments’ op de etages 3 tot en met 7, ‘city apartments’ op de etages 8 tot en met 27 en ‘sky apartments’ op de etages 27 tot en met 41. De lage woontoren heeft ‘water apartments’ op de etages 3 tot en met 11. De plafondhoogte van de ‘lofts’ is bijna 3,5 meter. De ‘sky apartments’ bieden dankzij de staalconstructie indelingsvrijheid naar de wens van de koper.

Voorzieningen: Alle appartementen zijn voorzien van het ‘Integrated Residential Services’ systeem en een basispakket domotica. Bovendien is er de mogelijkheid om per mobiele telefoon op afstand de verwarming in te stellen. Verlichting en zonwering kunnen elektronisch worden bediend. In het verbindingsvolume tussen de torens is kantoorruimte ondergebracht. Hier bevindt zich tevens de sportclub met fitnessruimte, zwembad en een aantal verhuurbare ingerichte kamers voor bezoekers van bewoners.

Woonoppervlakte: Water apartments (koop): tussen 82 m² en 250 m²  (46 appartementen, 13 types). City  apartments (koop): tussen 93 m² en 184 m² (94 appartementen, 16 types). Loft apartments (koop): tussen 96 m² en 156 m² (20 appartementen, 7 types). Sky apartments (koop): tussen 144 m² en 262 m² (32 appartementen, 5 types).

Constructie: Een deel van de hoge woontoren is van beton met een stalen liftkern. De begane grond en de bovenste vijftien verdiepingen hebben een staalconstructie. In het betonnen gedeelte zitten de city- en water apartments. De sky apartments zijn opgetrokken in staalskeletbouw. Op het niveau waar het betonnen deel overgaat in staal ligt een installatieverdieping. De gevel heeft een bekleding van baksteen (oranje gemêleerd en donker antraciet), gecombineerd met stalen elementen. Op alle verdiepingen zit gelaagd glas in de vensters, omdat de vensters lager zijn dan het bouwbesluit voorschrijft. LO

___
Referenties: 
Bouwen met Staal 2005-10; de Architect 2006-3; B. Maandag – Montevideo. Dressed for living, 2005; A. Betsky e.a. – Mecanoo Francine Houben, 2008

  • Type: Meergezins: torenwoning
  • Jaar: 2003
  • Aantal: 192
  • Adres: Landverhuizersplein 4-8
  • Oppervlakte: 93m2 - 262m2
  • Architect: Mecanoo Architecten
  • Cliënt: ING Real Estate i.s.m. Vesteda
  • Aannemer: Besix Branch Nederland
  • Wijk: Feijenoord, Kop van Zuid, Wilhelminapier
  • Project ID: 5.2003.2
  • Periode: Periode 5
  • Feijenoord, Kop van Zuid, Wilhelminapier

    De Wilhelminapier werd vanaf de jaren tachtig nauwelijks meer gebruikt als haventerrein en met de bouw van de Erasmusbrug in de jaren negentig is er een nieuwe verbinding gelegd tussen Noord en Zuid. Tussen de nieuwe wolkenkrabbers hebben historische havengebouwen een publieke functie gekregen. Geografisch en politiek wordt alleen deze pier aan de Kop van Zuid tot het stadscentrum gerekend.
  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 02