Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
MUWI-flat Zuidwijk

MUWI-flat Zuidwijk

Bouwgeschiedenis: Van dit type flatgebouwen in het MUWI bouwsysteem zijn er drie ongeveer tegelijk gebouwd: de Zuiderparkflat in Pendrecht en de Almstein/Meijenhageflat en de Langenhorstflat in Zuidwijk. Onderling zijn er kleine verschillen, met name in de kopgevels. Via de centrale entree met trappenhuis en twee liften worden alle galerijen bereikt. De bovenste woonlaag ligt terug; dit geeft een fraaie beëindiging van het gebouw. Hier liggen aangepaste woningen die oorspronkelijk waren bedoeld voor verpleegsters. Ook rond de liftpartij en aan de kopgevels bevinden zich enkele afwijkende woningtypen. De standaardwoning heeft drie kamers; woonkamer en één slaapkamer aan de balkonzijde, één slaapkamer en de keuken aan de galerijzijde, badkamer, toilet en vaste kasten centraal in de helder ingedeelde plattegrond.

Stedenbouwkundige context: Deze flatgebouwen dienen als markering langs de rand van de stadswijken en het Zuiderpark.

Voorzieningen: op de begane grond bevinden zich een praktijkruimte, bergingen, de containerruimte en garages. Ook is er een volledige kelderlaag waarin de meeste bergingen zijn gelegen. Elke galerij heeft toegang tot de vuilstortkoker, aangesloten op de nog steeds in gebruik zijnde containerruimte. De ketel van de centrale verwarming is geplaatst in de kelder.

Woonoppervlakte: Het woonoppervlak bedraagt 59 tot 89 m2.
Constructie: Het MUWI bouwsysteem was een van de meest gebruikte systemen tijdens de wederopbouwperiode. Vooral in de regio Rotterdam, maar in Rotterdam zelf zijn er maar weinig projecten gebouwd. Het systeem was het meest geschikt voor etagebouw tot vier à vijf lagen. Kenmerkend zijn het open skelet met glaspuien en de rondgaande vloerbanden, ook langs de kopgevels. Deze drie galerijflats in het MUWI-systeem zijn bijzonder, want hoogbouw kon alleen met extra betonkolommen en randbalken.
Renovatie: Eind jaren negentig is bij de twee flats in Zuidwijk een renovatie uitgevoerd met als belangrijkste onderdeel het aanpassen van entreepartij en liften. De oude oplossing was dat de liften stopten op het trapbordes en om de andere laag; dit past niet meer in deze tijd met een vergrijzende bevolking. Daarom is besloten een geheel nieuwe liftpartij te plaatsen, buiten het blok, direct aansluitend op elke galerij. De bestaande trappenhuizen bleven gehandhaafd. De woningen zelf hebben een grootonderhoudsbeurt ondergaan: de houten woonkamerpuien zijn vervangen door kunststof, de gevel is geïsoleerd en de balkonhekken werden vervangen. De woningen zijn geschikt voor alle leeftijden, mits zonder kinderen. Het bleek niet mogelijk de woningen aan te passen aan de specifieke eisen voor huisvesting van bejaarden. AvW

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1960
  • Aantal: 98
  • Adres: Almstein 1-127
  • Oppervlakte: 59m2 - 89m2
  • Architect: Groosman, E.
  • Cliënt: Stichting voor Volkshuisvesting Tuinstad Zuidwijk (STZ)
  • Aannemer: Muys en de Winter (MUWI)
  • Wijk: Zuidwijk
  • Project ID: 3.055
  • Periode: Periode 3
  • Zuidwijk

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 03