Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
New Orleans

New Orleans

Bouwgeschiedenis: Deze woontoren is onderdeel van het stedenbouwkundig plan voor de Wilhelminapier. Vanaf 1990 is dit havengebied omgevormd tot nieuw stedelijk centrum. Aanvankelijk waren er op deze plek twee woontorens gepland; symmetrisch op een horizontale plint van vijf bouwlagen, maar verschillend van ontwerp. De tweede toren is om economische redenen uit het plan verdwenen. De bouwvergunning was echter al verleend en het was niet mogelijk het ontwerp te veranderen. De Portugese architect Siza is voor het ontwerp geselecteerd vanwege zijn ervaring met de gewenste witte natuursteen, een ongebruikelijk materiaal in Nederland. De bouw van de hoogste Nederlandse woontoren (160,5 meter) is gestart in 2007 en voltooid in 2010.

Stedenbouwkundige context
: New Orleans bevindt zich aan de zuidzijde van de pier. De zeven meter hoge entreehal aan de oostkant heeft een genereuze glasgevel met hoge entreedeuren. De hal biedt toegang tot de liften naar de appartementen en is ingericht met door Siza ontworpen postbussen.

Voorzieningen: In de plint is een Private Health Club opgenomen met fitness, zwembad en sauna voor de bewoners. Op het dak bevindt zich een groot terras met beplanting. Bovendien is in de voet 450 m2 bedrijfsruimte en het Theater Lantaren/Venster met vier filmzalen, jazz club, restaurant en café te vinden. Iedere bewoner kan een parkeerplaats huren of kopen in de garage onder het gebouw. Op de begane grond bevindt zich een aparte fietsenstalling. Bezoekers van bewoners kunnen overnachten in aparte gastenverblijven, die te huur zijn via een serviceteam dat in het gebouw permanent aanwezig is en voor verschillende diensten zorgt. Een aangename temperatuur wordt op duurzame wijze geregeld via vloerverwarming (stadsverwarming) en vloerkoeling (met rivierwater uit de Maas) waarmee de CO2-uitstoot met 40% is gereduceerd.

Aantal kamers, oppervlakte: 84 t/m 212 m2. Een standaard verdieping (11 t/m 38) bevat woningen met drie, vier of vijf kamers met een woonoppervlakte van 87 m2 tot 135 m2 en een loggia. De vrije hoogte is met 2,95 meter uitzonderlijk. In ‘The Crown’ zijn maisonnettes met meerdere balkons.
Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: Een keldervloer met 14 stalen kolommen vormt het raamwerk voor de hele constructie met een betonnen kern. De installaties bevinden zich onder het gebouw, zodat de kroon in de dakruimte voor wonen is bestemd. De gevel is bekleed met zandkleurige Chinese natuursteen waarin reliëf is aangebracht. LO

___ 
Referenties: 
Cement 2010-4; Bouwen met staal 2009-12

  • Type: Meergezins: torenwoning
  • Jaar: 2007
  • Aantal: 243
  • Adres: Van der Hoevenplein 9-243
  • Oppervlakte: 84m2 - 212m2
  • Architect: Siza Vieira, A.
  • Cliënt: Vesteda i.s.m. ABP
  • Aannemer: Besix Branch Nederland
  • Wijk: Kop van Zuid
  • Project ID: 5.2007.6
  • Periode: Periode 5
  • Kop van Zuid

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01