Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.

Nieuw Terbregge

Bouwgeschiedenis, stedenbouwkundige context: De Gemeente Rotterdam geeft als programma voor de locatie Nieuw Terbregge 70% grondgebonden woningen en 30% appartementen. De opdrachtgever wil het liefst 100% grondgebonden woningen. In dit spanningsveld stelt Mecanoo voor geen woningen maar maaivelden te stapelen. Een houten dek voor kinderen sluit aan op het niveau van de woonkeuken. Eronder ligt een stenen dek voor auto’s. De twee niveau’s zijn met elkaar verbonden door bomen die door gaten in het houten dek groeien en door trappen. De spleetjes tussen de houten latten van dek zorgen voor ge lterd licht op het stenen dek. De vier eilanden worden via een junglebrug met elkaar verbonden, als protest tegen de keurigheid van de hedendaagse wijken, waarin elk avontuur ontbreekt. De ritmiek van de net uit het gelid staande blokken in combinatie met de dansende daken zorgt voor een samenhangende compositie. Aan de overkant van het water staan de waterwoningen: acht-onder-één-kap-woningen met de uitstraling van een villa. Ze vormen een alternatief voor het standaard rijtjeshuis in de goedkopere categorie. Deze grondgebonden woningen hebben een eigen tuin of vlonder boven het water.

Voorzieningen: De dubbeldekker is goed georganiseerd, alles is als in een groot woongebouw centraal opgelost: een miniwarmtekrachtcentrale, een containerruimte voor afval, de verlichting van de bomen op het dek, de ligging van de kabels en leidingen.
Woonoppervlakte: 24.655 m2.
Materiaalgebruik: Het staccato van de afwisseling van donkerbruine, ruwe houten delen en strakke, witte stuc zorgt voor een visuele doorbreking en ver jning van de maat van het ‘Hollandse rijtjeshuis’. Als verrassing zitten er luiken in de larikshouten gevel, waardoor licht en lucht naar binnen komen als je ze opent. 

  • Type: Bijzonder: wonen op water
  • Jaar: 1999
  • Aantal: 155
  • Adres: Piet van de Polsingel, Dirk van Prooijesingel, Willy den Oudenstraat, Zus Braunstraat, Marie Baronstraat, Willy Lagermanstraat
  • Oppervlakte: 160m2
  • Architect: Mecanoo Architecten
  • CliĆ«nt: Proper Stok woningen b.v.
  • Aannemer: HBG Woningbouw / Volker Bouwmij
  • Wijk: Terbregge
  • Project ID: 5.1999.x
  • Periode: Periode 5
  • Terbregge

    Terbregge was een voormalige buurtschap in de dertiende eeuw rond een brug over de Rotte. Sinds 1999 wordt hier de binnenstedelijke Vinex-locatie Nieuw Terbregge gebouwd. Het is een landelijk gelegen nieuwbouwwijk geworden met veel groen en water en voorbeelden van duurzaam bouwen.
  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.