Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Nieuwe Binnenweg / Mathenesserlaan

Nieuwe Binnenweg / Mathenesserlaan

Bouwgeschiedenis: Het oorspronkelijke idee van de opdrachtgever om ter vervanging van twee herenhuizen zes traditionele woonhuizen op een onderbouw met een restaurant te plaatsen was niet te realiseren. De ontsluiting met een deur aan de straat voor elke woning was in combinatie met de gewenste  doorlopende ruimte op de begane grond niet mogelijk. De oplossing werd een flatgebouw met twee trappenhuizen.

Stedenbouwkundige context / ontsluiting:
Het markante, licht geknikte L-vormige gebouw heeft een hoogbouw langs de Binnenweg met zes lagen en een langgerekte gevel met vier lagen die aansluit aan de bebouwingshoogte van de Mathenesserlaan. Beide volumes hebben twee woningen per laag en worden door een portiektrap ontsloten. Het wigvormige portiek aan de Binnenweg vangt de knik in de gevel op. Hierdoor ontstaan op de verdiepingen rechte plattegronden. Met wonen aan de straat, de woningontsluiting en slapen achter ontstaan ruime middenstandswoningen van 11 tot 14 meter breed. De winkelpui in de onderbouw volgt de rooilijn aan de Binnenweg wat het verschil in functie tussen de onder- en bovenbouw benadrukt. Een derde ingang is voor expeditie. 

Voorzieningen: Aan de Nieuwe Binnenweg is een boodschappen- en personenlift en een dakterras. De onderbouw, bestemd als café-restaurant, wordt later autoshowroom en meubelmagazijn. Aan de Mathenesserlaan een transformatorhuisje.

 

Aantal kamers: Drie slaapkamers en een woonkamer die opgedeeld kan worden in een eet- en een huiskamer.

Woonoppervlakte: van 110 m2 tot 125 m2; verdiepingshoogte van 3,20 meter.
Constructie en materiaalgebruik: Begane grond gewapend betonskelet; daarboven staalconstructie met kolommenstructuur. De kolommen zijn iets teruggeplaatst ten opzichte van de gevel waardoor grote glasoppervlakten mogelijk zijn. Houten vloeren. De ‘plint’ is van zwarte natuursteen; de bovenbouw van gele Limburgse strengperssteen.
Restauratie: 1997 door Putter Partners Architecten gerestaureerd. Een aantal woningplattegronden is nog intact. Sinds 2000 is het pand een rijksmonument. SH

___
Referenties:
W. Vanstiphout – Maak een stad: Rotterdam en de architectuur van J.H. van den Broek
http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) rijksmonument 513942
Jean-Paul Baeten – Een telefooncel op de Lijnbaan, NAI 1995 p.45-47
P. Groenendijk en P. Vollaard – Architectuurgids Rotterdam,  p.38 en p.41
Bouwkundig Weekblad 1933 p. 391
R. Stroink – Ir.J.H. van den Broek, 1981
Architectuur Rotterdam 1890-1945, 1991

 • Type: Meergezins: portiekwoning
 • Jaar: 1930
 • Aantal: 16
 • Adres: Nieuwe Binnenweg 149-151; Mathenesserlaan 190-192
 • Oppervlakte: 110m2 - 125m2
 • Architect: Broek, J. van den
 • Cliënt: Sprengen, W.
 • Aannemer: Wolterbeek
 • Wijk: Oude Westen
 • Project ID: 2.1930.1
 • Periode: Periode 2
 • Oude Westen

  De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
 • Periode 2

  Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01
01 / 03