Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Nieuwe Binnenweg

Nieuwe Binnenweg

Bouwgeschiedenis: Dit blok maakt deel uit van een typisch stadsvernieuwingsproject waarbij op verschillende plekken relatief kleine gaten moesten worden opgevuld. De opdracht omvatte in dit geval 81 woningen op vijf locaties; dit blok heeft 22 woningen. Het zijn grotendeels maisonnettes: op de eerste verdieping met vier kamers, op de derde iets kleinere met drie kamers. De woningindeling is gevarieerd, afhankelijk van ligging en oppervlakte.

Stedenbouwkundige context
: De Nieuwe Binnenweg is een lange winkelstraat die van het centrum van Rotterdam naar de gemeente Delfshaven leidde, die sinds 1886 onderdeel is van Rotterdam. Ter plekke van de vroegere sloten was de bebouwing ernstig verzakt en was sloop onvermijdelijk. De nieuwbouw mocht de continuïteit van de winkelstraat niet onderbreken: de begane grond moest dan ook volledig voor winkels worden bestemd.

Ontsluiting: Een tweetal trappenhuizen geeft toegang tot de woningen. De galerij op de eerste verdieping ligt aan de achterzijde op het dak van de winkels en dient door de ligging op het zuiden tevens als buitenruimte. De galerij op de derde verdieping ligt aan de straatzijde, zodat de woningen daar een eigen balkon op de zon konden krijgen.

Voorzieningen: Het achterterrein is een gemeenschappelijke tuin met bergingen waarin enkele oude bomen zijn gespaard. Voor dit blok zijn op deze plek geen eigen parkeervoorzieningen gemaakt.

Aantal kamers: De appartementen hebben twee of drie kamers; de maisonnettes drie of vier.
Woonoppervlakte: De hier gedocumenteerde (grote) maisonnette heeft een oppervlakte van 76 m2.
Constructie: De constructie bestaat hoofdzakelijk uit betonnen bouwmuren en dito vloeren; de gevels zijn in het straatbeeld bijzonder: gestuukt en geschilderd in contrasterende kleuren als crème (dit blok), beige en lichtblauw. Er zijn aluminium kozijnen toegepast. FH

___
referenties:
de Architect 1989-6; Archis 1989-9; A. van Herk e.a. – Van Herk & De Kleijn. Tools and Architecture, 2004

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1988
  • Aantal: 22
  • Adres: Nieuwe Binnenweg 266-284
  • Oppervlakte: 76m2
  • Architect: Herk & De Kleijn, Van
  • Cliënt: Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam
  • Aannemer: IBB-Kondor
  • Wijk: Middelland
  • Project ID: 4.1988.2
  • Periode: Periode 4
  • Middelland

    Middelland en het Nieuwe Westen, gebouwd in de eerste decennia van de twintigste eeuw, zijn gemêleerde multiculturele wijken waar statige lanen, drukke winkelstraten, straten met volkswoningbouw en drukke verkeerswegen elkaar afwisselen. Bekende gebouwen in de wijk zijn de HH. Laurentius & Elisabeth Kathedraal, het Gemeentearchief en het 65 meter hoge GEB-gebouw uit 1931, dat lange tijd het hoogste kantoorgebouw van Nederland was. In de wijk woonden veel notabelen, industriëlen, schrijvers en kunstenaars, zoals burgemeester Droogleever Fortuyn, Staluse Pera, Willem van Ravesteyn, Anna Blaman, Hans Sleutelaar, Rien Vroegindeweij en Pim Fortuyn. In de Opzoomerstraat is het fenomeen opzomeren begonnen.

    Lees meer over de wijk Middelland

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 04