Bouwgeschiedenis: Dit blok maakt deel uit van een typisch stadsvernieuwingsproject waarbij op verschillende plekken relatief kleine gaten moesten worden opgevuld. De opdracht omvatte in dit geval 81 woningen op vijf locaties; dit blok heeft 22 woningen. Het zijn grotendeels maisonnettes: op de eerste verdieping met vier kamers, op de derde iets kleinere met drie kamers. De woningindeling is gevarieerd, afhankelijk van ligging en oppervlakte.
Stedenbouwkundige context: De Nieuwe Binnenweg is een lange winkelstraat die van het centrum van Rotterdam naar de gemeente Delfshaven leidde, die sinds 1886 onderdeel is van Rotterdam. Ter plekke van de vroegere sloten was de bebouwing ernstig verzakt en was sloop onvermijdelijk. De nieuwbouw mocht de continuïteit van de winkelstraat niet onderbreken: de begane grond moest dan ook volledig voor winkels worden bestemd.
Ontsluiting: Een tweetal trappenhuizen geeft toegang tot de woningen. De galerij op de eerste verdieping ligt aan de achterzijde op het dak van de winkels en dient door de ligging op het zuiden tevens als buitenruimte. De galerij op de derde verdieping ligt aan de straatzijde, zodat de woningen daar een eigen balkon op de zon konden krijgen.
Voorzieningen: Het achterterrein is een gemeenschappelijke tuin met bergingen waarin enkele oude bomen zijn gespaard. Voor dit blok zijn op deze plek geen eigen parkeervoorzieningen gemaakt.
Aantal kamers: De appartementen hebben twee of drie kamers; de maisonnettes drie of vier.
Woonoppervlakte: De hier gedocumenteerde (grote) maisonnette heeft een oppervlakte van 76 m2.
Constructie: De constructie bestaat hoofdzakelijk uit betonnen bouwmuren en dito vloeren; de gevels zijn in het straatbeeld bijzonder: gestuukt en geschilderd in contrasterende kleuren als crème (dit blok), beige en lichtblauw. Er zijn aluminium kozijnen toegepast. FH
___
referenties:
de Architect 1989-6; Archis 1989-9; A. van Herk e.a. – Van Herk & De Kleijn. Tools and Architecture, 2004