Bouwgeschiedenis: De Kralingse gasfabriek strekte zich aanvankelijk uit van de Oostzeedijk tot de Oudedijk. In 1926 werd de fabriek gesloten en bleven alleen de gashouders aan de Oudedijk in bedrijf. In de jaren dertig werd het gebied voor woningbouw herbestemd. Een deel van Kralingen werd tijdens de brand na het bombardement verwoest en na de oorlog herbouwd. Tijdens de stadsvernieuwing in de jaren tachtig bleek de bodem ernstig verontreinigd. Na de sloop van de bestaande bebouwing werd er jarenlang een grondsanering uitgevoerd, wat veel overlast aan de buurt veroorzaakte. Eind jaren negentig kwamen er nieuwbouwplannen voor woningen in de huur- en koopsector en ook zelfbouw cascowoningen.
Stedenbouwkundige context: Het verkavelingsmodel is ingepast in de omgeving van gesloten bouwblokken en strokenbouw met doorgaans vier tot zes lagen. In dit ontwerp zijn overal gesloten bouwblokken en binnengebieden met tuintjes en bergingen, alleen toegankelijk voor bewoners.
Ontsluiting: Bij de gestapelde woningen zijn vier ingangen in een portiekje gekoppeld: twee beneden en twee boven. Het benedenportaal, met de trapopgang naar de bovenwoning, sluit aan op een doorlopende gang die toegang geeft tot het binnenterrein.
Voorzieningen: In het complex zijn ook enkele bedrijfsruimten opgenomen en is er ook een blok met zelfbouw cascowoningen. Op de begane grond is een uitbouw of serre mogelijk.
Aantal kamers: Er zijn twee woningtypen: gestapelde maisonnettes van 7,20 meter breed en eengezinswoningen van 6,00 meter breed, met wisselende diepte en hoogte. Hierdoor is een afwisselende opbouw van de blokken mogelijk en kunnen de straatgevels op een speelse manier worden ingevuld met opvallende erkers. Er zijn ook enkele galerijwoningen in het complex opgenomen.
De eengezinswoning heeft beneden de keuken, tuinkamer en berging, op de eerste verdieping de woonkamer en op de tweede verdieping drie slaapkamers, sanitair en berging.
De benedenmaisonnette heeft beneden keuken en woonkamer met tuin en op de eerste verdieping drie slaapkamers, sanitair en berging.
De bovenmaisonnette heeft op de tweede verdieping woonkamer, keuken, berging en een royaal dakterras, en op de derde verdieping zijn drie slaapkamers en sanitair.
Woonoppervlakte: Deze bedraagt respectievelijk 139 m2 voor de eengezinswoning, 119 m2 voor de benedenmaisonnette en 129 m2 voor de bovenmaisonnette.
Constructie: Betonskeletbouw; gevels donkere baksteen, ramen en deuren hout. AvW