Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Nieuwe Vlinderbuurt

Nieuwe Vlinderbuurt

Bouwgeschiedenis: De Kralingse gasfabriek strekte zich aanvankelijk uit van de Oostzeedijk tot de Oudedijk. In 1926 werd de fabriek gesloten en bleven alleen de gashouders aan de Oudedijk in bedrijf. In de jaren dertig werd het gebied voor woningbouw bestemd. Een deel van Kralingen werd tijdens de brand na het bombardement verwoest en na de oorlog herbouwd. Tijdens de stadsvernieuwing in de jaren tachtig bleek de bodem ernstig verontreinigd. Na de sloop van de bestaande bebouwing is hier jarenlang een grondsanering uitgevoerd, wat veel overlast aan de buurt veroorzaakte. Eind jaren negentig kwamen er nieuwbouwplannen voor woningen in de huur- en koopsector en ook zelfbouw cascowoningen. Er zijn twee woningtypen: gestapelde maisonnettes van 7,20 meter breed en eengezinswoningen van 6,00 m.eter breed, met wisselende diepte en hoogte. Hierdoor is een afwisselende opbouw van de blokken mogelijk en kunnen de straatgevels op een speelse manier worden ingevuld met opvallende erkers. Er zijn ook enkele galerijwoningen in het complex opgenomen. Bij de gestapelde woningen zijn vier ingangen in een portiekje gekoppeld: twee beneden en twee boven. Het benedenportaal, met de trapopgang naar de bovenwoning sluit aan op een doorlopende gang die toegang geeft tot het binnenterrein. De eengezinswoning heeft beneden de keuken, tuinkamer en berging, op de eerste verdieping de woonkamer en op de tweede verdieping drie slaapkamers, sanitair en berging. De benedenmaisonnette heeft beneden keuken en woonkamer met tuin en op de eerste verdieping drie slaapkamers, sanitair en berging. De bovenmaisonnette heeft op de tweede verdieping woonkamer, keuken, berging en een royaal dakterras en op de derde verdieping zijn drie slaapkamers en sanitair.

Stedenbouwkundige context:  Het verkavelingsmodel is ingepast in de omgeving van gesloten bouwblokken en strokenbouw met doorgaans vier tot zes lagen. In dit ontwerp zijn overal gesloten bouwblokken en binnengebieden met tuintjes en bergingen, alleen toegankelijk voor bewoners.

Voorzieningen:
In het complex zijn ook enkele bedrijfsruimten opgenomen en is er ook een blok met zelfbouw cascowoningen. Op de begane grond is een uitbouw of serre mogelijk.

Woonoppervlakte:  Deze bedraagt respectievelijk 139 m2 voor de eengezinswoning, 119 m2 voor de benedenmaisonnette en 129 m2 voor de bovenmaisonnette.
Constructie: Betonskeletbouw; gevels donkere baksteen, ramen en deuren hout. AvW

 • Type: Meergezins: beneden/bovenwoning
 • Jaar: 2001
 • Aantal: 145
 • Adres: Vlinderstraat, Plantagestraat, Honingbijstraat e.o.
 • Oppervlakte: 119m2 - 139m2
 • Architect: Hendriks, G. (de Architectengroep)
 • CliĆ«nt: Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam
 • Aannemer: ERA Bouw
 • Wijk: Kralingen West
 • Project ID: 5.2001.3
 • Periode: Periode 5
 • Kralingen West

 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01