Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Oosterbaken

Oosterbaken

Bouwgeschiedenis: Als onderdeel van het nieuwbouwproject ‘Goede verwachting’ met overwegend laagbouw was er door de vergrijzing en grootschalige sloop in Hoogvliet ook behoefte aan een meer eigentijdse en luxe vorm van appartementenbouw met liften in de huur- en koopsector. De woningen zijn per etage waaiervormig opgezet, gericht op de zonkant; de buitenwoningen smal en diep, de tussenwoningen breed en ondiep. Hierdoor is de daglichttoetreding optimaal. De woningen zijn per etage geheel verschillend van indeling. De keukens zijn altijd inpandig, het sanitair en de berging zijn royaal. Er zijn geen balkons; in plaats hiervan is een schuifpui. Bij de grotere woningen op de bovenste etages kan een zgn. zonnekamer worden gerealiseerd.

Stedenbouwkundige context: Tegen het centrum, hoek Aveling en Groene Kruisweg, is dit markante woongebouw gerealiseerd als één van de symbolen van de vernieuwing van Hoogvliet. Een echt landmark dat met 33 verdiepingen in de wijde omgeving zichtbaar is en de bewoners royaal uitzicht biedt. Door de inspringende woningkavels ontstaat een verticale geleding die de hoogte accentueert. Door de bovenste tien lagen extra te laten uitspringen wordt de toren ook duidelijk beëindigd. Bovenin liggen ook de grotere penthouses. De totale hoogte is 99 meter.

Ontsluiting: 
Vier woningen per laag, bereikbaar via liften en een trappenhuis. Op de begane grond is de hoofdentree; hier zijn tevens vier woningen vanuit de hal bereikbaar.

Voorzieningen: Door de ligging naast het centrum zijn alle voorzieningen op loopafstand aanwezig. Rondom het gebouw is een park aangelegd.

Woonoppervlakte: De drie- en vierkamerwoningen variërenvan 90 tot 183 m2.
Constructie: Het gebouw is opgetrokken in een betonskelet en bekleed met geprefabriceerde betonnen platen, voorzien van speciaal reliëf en een wisselend kleurenpatroon. AvW

___
Referenties:
Cement 2007-8
Stedenbouw 2007-647

  • Type: Meergezins: torenwoning
  • Jaar: 2007
  • Aantal: 129
  • Adres: Oosterbakenpad 8-264
  • Oppervlakte: 90m2 - 183m2
  • Architect: Kuiper Compagnons
  • CliĆ«nt: Com.Wonen i.s.m. Woonbron
  • Aannemer: BAM woningbouw
  • Wijk: Hoogvliet Zuid
  • Project ID: 5.2007.3
  • Periode: Periode 5
  • Hoogvliet Zuid

    Het oude dijkdorp Hoogvliet werd in 1875 een zelfstandige gemeente. In 1905 werd het door een trambaan met Rotterdam verbonden. Begin twintigste eeuw kwam de expanderende Rotterdamse haven ook hier tot ontwikkeling, met name de petrochemische industrie. Omdat Hoogvliet gunstig op fietsafstand van de raffinaderijen lag, werden al in de jaren dertig de eerste arbeiderswoningen en directievilla's gebouwd. In 1934 werd Hoogvliet door Rotterdam geannexeerd. De grote vraag naar personeel leidde tot grootse plannen; Hoogvliet werd in 1947 aangewezen als mogelijke locatie voor een satellietstad met circa 15.000 woningen en 60.000 inwoners. De hoofdopzet en de eerste buurten zijn ontworpen door Lotte Stam-Beese, stedenbouwkundige bij de Dienst Stadsontwikkeling. In 1974 werd de metro doorgetrokken naar Hoogvliet. Aan het eind van de twintigste eeuw stond Hoogvliet slecht bekend als getto met goedkope huurwoningen en sociale problemen. Vanaf 1996 is onder het motto WiMBY! (Welcome into My Backyard) aan de vernieuwing van de wijk gewerkt.

    Lees meer over de wijk Hoogvliet Zuid

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 02