Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
ORKIDE

ORKIDE

Bouwgeschiedenis: Dit complex is vanaf 2002 ontwikkeld door woningbouwcorporatie PWS in combinatie met een bewonersgroep van Turkse ouderen. Deze Turkse mannen hebben vanaf de jaren zestig in Nederland gewerkt, hun familie is ingeburgerd en de kinderen zijn inmiddels het huis uit, dus zij willen hun oude dag in Nederland doorbrengen. Het betekende een jarenlang intensief overleg tussen architect, opdrachtgever en bewoners. De groep voornamelijk Turkse paren hebben zich verenigd in de vereniging Orkide, het Turkse woord voor orchidee. Met PWS is de locatie in het Oude Noorden gekozen en met architect Roelf Steenhuis is het complex uitgewerkt met 25 appartementen, een gemeenschappelijke ruimte van 55 m2 met  keuken, een klein kantoor, een gemeenschappelijke tuin en brede galerijen met vides zodat ze door bewoners als terras konden worden ingericht. Inmiddels staan er ook autochtone en andere niet-Turkse kandidaten op de wachtlijst.

Stedenbouwkundige context: Het L-vormige complex sluit aan op het negentiende-eeuwse bouwblok. In het complex zijn mediterrane elementen aangebracht en ook de gemeente heeft voor niet-Nederlandse hekjes gekozen rondom de bomen op de stoep rondom het complex.

Ontsluiting: De gemeenschappelijke entree met lift en centraal trappenhuis ligt tegenover het Brancoplein. Deze biedt directe toegang tot drie woningen per verdieping. De overige woningen zijn te bereiken via de brede galerijen of balkons die grenzen aan de gemeenschappelijke buitenruimte.

Voorzieningen: Op de hoek is aan de straat een entree naar de gemeenschappelijke ruimte, die ook door derden kan worden gebruikt, met speciale tijden voor mannen en vrouwen. Daarnaast ligt het kantoortje voor beheerszaken en organisatie van activiteiten van de vereniging. Vanuit de hal is een een fietsenstalling bereikbaar voor ca. 50 fietsen; daar is een gemeenschappelijke cv-installatie.

Woonoppervlakte: 78 tot 84 m2 met gescheiden keuken.
Constructie: Betonconstructie met metselwerk gevels. Installatie en isolatie volgens de Nederlandse normen van het bouwbesluit 2009. LvZ

 

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 2009
  • Aantal: 25
  • Adres: Gerard Scholtenstraat 2-6
  • Oppervlakte: 78m2 - 84m2
  • Architect: Steenhuis Bukman architecten
  • CliĆ«nt: Patrimonium Woningstichting (PWS)
  • Aannemer: Waal Bouw
  • Wijk: Oude Noorden
  • Project ID: 5.2009.7
  • Periode: Periode 5
  • Oude Noorden

    Het Oude Noorden is de grootste stadsvernieuwingswijk van Rotterdam, maar heeft toch een dorps karakter. De wijk is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan tussen de Rotte, de vaarroute vanuit het polderland naar het centrum en de Bergweg, de oude kade naar Hillegersberg. Roemruchte Rotterdammers zijn in deze wijk geboren, zoals de schilder Willem de Kooning, de voetballers Coen Moulijn en Wim Jansen en de televisiepresentator Wilfried de Jong. In 1975 is de stadsvernieuwing begonnen in deze veelkleurige wijk met een interessante stedenbouwkundige geschiedenis.

    Lees meer over de wijk Oude Noorden

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 05
01 / 03