Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Ouderenhuisvesting Siloam

Ouderenhuisvesting Siloam

Bouwgeschiedenis: Ter compensatie van een meerderheid van eengezinswoningen werd eind jaren zestig besloten tot de bouw van dit bejaardenhuis met zelfstandige wooneenheden en een flink  aantal collectieve voorzieningen op de onderste lagen.

Stedenbouwkundige context: Op deze markante plek aan de Kruisnetlaan is een opvallend hoogbouwontwerp gerealiseerd met een bijzondere vormgeving. De plattegrond is zeer gedifferentieerd en doet denken aan het structuralisme eind jaren zestig. Dit manifesteert zich in de gevels door de verspringende woningen en balkons. Hierdoor is een levendige verschijningsvorm ontstaan. In 1999 is een grote renovatie uitgevoerd, door de toegevoegde felle kleuren is het experimentele karakter van dit gebouw benadrukt.

Plattegrond: Vrijwel alle woningen zijn verschillend, maar praktisch van indeling. De badkamers/sanitaire cellen werden destijds geprefabriceerd in kunststof. Keuken, berging en badkamer zijn royaal en inpandig gelegen. Sommige woningen hebben twee balkons in een verspringende richting. De woonkamer heeft vaak een hoeksituatie.

Ontsluiting: Via de hoofdentree/receptie naar de liften; hier zijn ook de recreatiezaal/restaurant, de keuken en andere gemeenschappelijke ruimten, maar ook een woonvleugel met corridor op de begane grond.

Voorzieningen: Ook op de eerste verdieping zijn enkele gemeenschappelijke ruimten, o.a. logeerkamers, maar ook een complete woonetage met aan een corridor gelegen woningen.

Aantal kamers en woonoppervlakte: 43 tweekamerwoningen van 66 m2, 33 driekamerwoningen van 85m2 en 6 vierkamerwoningen van 105 m2.
Constructie: Het gebouw heeft een betonskelet, bekleed met geprefabriceerde sandwichpanelen.
Renovatie: In 1999 vond een grondige renovatie plaats met vooral  groot onderhoud. De gevelpanelen werden bij die gelegenheid in een nieuw kleurenpatroon uitgevoerd. AvW

  • Type: Meergezins: corridorwoning
  • Jaar: 1969
  • Aantal: 82
  • Adres: Kruisnetlaan 410-894
  • Oppervlakte: 65m2 - 85m2
  • Architect: Krijgsman, A. en Van Duin, J.
  • Cliënt: Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR)
  • Aannemer: BAM
  • Wijk: Hoogvliet Zuid
  • Project ID: 3.1969.1
  • Periode: Periode 3
  • Hoogvliet Zuid

    Het oude dijkdorp Hoogvliet werd in 1875 een zelfstandige gemeente. In 1905 werd het door een trambaan met Rotterdam verbonden. Begin twintigste eeuw kwam de expanderende Rotterdamse haven ook hier tot ontwikkeling, met name de petrochemische industrie. Omdat Hoogvliet gunstig op fietsafstand van de raffinaderijen lag, werden al in de jaren dertig de eerste arbeiderswoningen en directievilla's gebouwd. In 1934 werd Hoogvliet door Rotterdam geannexeerd. De grote vraag naar personeel leidde tot grootse plannen; Hoogvliet werd in 1947 aangewezen als mogelijke locatie voor een satellietstad met circa 15.000 woningen en 60.000 inwoners. De hoofdopzet en de eerste buurten zijn ontworpen door Lotte Stam-Beese, stedenbouwkundige bij de Dienst Stadsontwikkeling. In 1974 werd de metro doorgetrokken naar Hoogvliet. Aan het eind van de twintigste eeuw stond Hoogvliet slecht bekend als getto met goedkope huurwoningen en sociale problemen. Vanaf 1996 is onder het motto WiMBY! (Welcome into My Backyard) aan de vernieuwing van de wijk gewerkt.

    Lees meer over de wijk Hoogvliet Zuid

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 02