Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Ouderenwoningen Rozenburg

Ouderenwoningen Rozenburg

Bouwgeschiedenis: In 1966 heeft het gemeentebestuur van de toenmalige onafhankelijke gemeente Rozenburg opdracht gegeven voor het ontwerpen van een aantal ouderenwoningen met dienstencentrum. Als architect werd het bureau van A. Warnaar uit Maasland gekozen, die voornamelijk zijn sporen verdiend had in het ontwerpen van (gereformeerde) kerken, o.a. in Rozenburg. Het complex is in 1967 gebouwd. Dit type bejaardenwoningen is in de jaren vijftig en zestig in grote aantallen gebouwd. Er zijn er nog weinig in oorspronkelijke staat aanwezig.

Stedenbouwkundige context: Het project bestaat uit twee identieke, haaks op elkaar geplaatste rijtjes benedenwoningen en een blokje beneden- en bovenwoningen. Er zijn twee keer acht benedenwoningen en twee keer tien beneden- en bovenwoningen. De woningen zijn voorzien van een inpandige berging. De beganegrondwoningen hebben een terras dat aansluit op een openbare groenvoorziening.

Ontsluiting: De benedenwoningen hebben een voordeur aan de straat, bij de gestapelde woningen hebben de begane grond woningen een voordeur aan een achterpad. De bovenwoningen hebben de entreedeur aan een afgesloten galerij, die aan twee kanten via een trap bereikbaar is.

Aantal kamers: twee- en driekamerwoningen.

Woonoppervlakte: De benedenwoningen hebben een oppervlakte van 60 m2  incl. berging van 6 m2. De gestapelde woningen hebben op de begane grond een oppervlak van 63 m2  incl. berging van 3 m2.  De boven woningen hebben een oppervlak van 52 m2 incl. berging van 4 m2.

Constructie: De bouwmuren zijn gemetselde spouwmuren van 29 centimeter (12-5-12 centimeter) en de gevels zijn metselwerk met een spouw van totaal 28 centimeter dik. De vloeren zijn gedeeltelijk van hout en betonelementen met betonnen terrassen en balkons. De schuine daken zijn van hout met dakpannen gedekt; de vliering is vanuit de woning niet bereikbaar. RB

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1967
  • Aantal: 36
  • Adres: Welgelegen 1-36
  • Oppervlakte: 56m2 - 66m2
  • Architect: Warnaar, A.
  • Cliënt: Gemeente Rozenburg
  • Wijk: Rozenburg
  • Project ID: 31967.1
  • Periode: Periode 3
  • Rozenburg

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01