Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Parkflat

Parkflat

Bouwgeschiedenis: Het woongebouw sluit aan bij de bestaande bebouwing aan de Westzeedijk die bestaat uit (koop-)woningen in de hogere prijsklasse. De plattegronden zijn rationeel ontworpen met een open structuur o.a. door glaspuien. Dit geeft optimale gebruiksmogelijkheden van de woning. De woninguitrusting was voor die tijd luxueus te noemen: centrale verwarming, Bruynzeelkeuken, huistelefoon, ligbad, vuilstortkoker, enz. De sanitaire groep en de keuken zijn aan de achterkant gesitueerd, zodat de kamers aan de voorzijde een open verbinding hebben met het park. Er zijn aan twee zijden balkons. De kopwoningen aan de zuidzijde zijn bijzonder groot met vijf kamers en een derde balkon. Bekende Rotterdammers hebben in dit gebouw gewoond, zoals de architect J. Bakema en ontwerper W. Crouwel.

Stedenbouwkundige context:
In plaats van een lage beëindiging van de Westzeedijk hoek Kievitslaan werd de unieke ligging aan het park en het uitzicht op de Maas benut door hier een royaal woongebouw van twaalf lagen te realiseren. De hoek werd opgelost door in drie lagen aan te sluiten op de bestaande straatwand, inclusief een onderdoorgang naar het achterterrein. In deze aanbouw bevinden zich twee zogenaamde vrijgezellenwoningen met een eigen trapontsluiting.

Ontsluiting:
Het bouwblok is ingedeeld in twee portieken met elk een lift en een trappenhuis en heeft vier woningen per laag. De entree ligt aan de Westzeedijk en wordt gemarkeerd door een luifel en een betonplastiek Doordat het gebouw op kolommen is geplaatst heeft de begane grond een open structuur met ruime hal die toegang geeft naar de liften.

Voorzieningen: Aan de achterzijde zijn een aantal garages in het gebouw opgenomen. Door gebruik te maken van het hoogteverschil van de dijk en het achterliggende terrein kon dit in twee lagen. Ook de bergingen bevinden zich in het onderhuis. Op het dak is een gemeenschappelijk dakterras.

Aantal kamers/woonoppervlak: De woningen zijn van verschillende grootte van twee tot en met vijf kamers en variëren in oppervlakte van 80 tot 135 m2.
Constructie: De betonnen draagconstructie, deels geprefabriceerd, is af te lezen in de gevels die gevuld zijn met glaspuien. Dit geeft het gebouw een open uitstraling. AvW

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1958
  • Aantal: 50
  • Adres: Westzeedijk 176-270
  • Oppervlakte: 80m2 - 135m2
  • Architect: Groosman, E.
  • Cliënt: Pensioenfonds der Koninklijke Paketvaart Mij
  • Aannemer: Zwolsman NV
  • Wijk: Nieuwe Werk
  • Project ID: 3.1958.1
  • Periode: Periode 3
  • Nieuwe Werk

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 03
01 / 02