Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Patiovilla’s Onderlangs

Patiovilla’s Onderlangs

Bouwgeschiedenis: In opdracht van de toenmalige Rotterdamse wethouder Joop Linthorst maakte Rem Koolhaas in 1984 een eerste ontwerp voor drie woningen. Het aantal woningen werd vervolgens teruggebracht tot twee: de patiowoning op nummer 46 voor Linthorst en ernaast een woning zonder patio voor een dame met meer traditionele woonwensen. Het ontwerp combineert twee woningtypen: de drive-in woning en de patiobungalow, geïnspireerd op patiowoningen van Mies van der Rohe. Het ontwerp is half in de dijk geschoven: de onderlaag ligt op straatniveau, de bovenlaag, met tuin aan de Ringvaart, op dijkniveau. Deze laag is georganiseerd rondom de patio, die het zitgedeelte enigszins van het eetgedeelte scheidt. De werkruimte aan de achterzijde en de slaapruimte aan de voorzijde kunnen dankzij schuifwanden gekoppeld worden aan zit- en eetkamer. Tussen werk- en slaapkamer ligt de badkamer. De ondiepere benedenvloer, met een blinde achterkant, bevat de garage, wasruimte, fitnessruimte met daglicht (door de glazen vloer van de patio) en een extra slaapkamer.

Stedenbouwkundige context: De dubbele woning vormt de entree tot een villawijkje tussen de Kralingseweg en de Ringvaart. De locatie is een dijk-achtig talud van een niet uitgevoerde weg.

Voorzieningen: Centrale verwarming met convectoren. Open haard met schoorsteen.

Aantal kamers: Patiowoning: woonruimte, eetruimte, 3 slaapkamers, badkamer, fitnessruimte. Woning zonder patio: woonruimte, eetruimte, 3 slaapkamers, badkamer.
Woonoppervlakte: 266 m2. 
Vrije hoogte:  2,5 meter.
Constructie/materiaalgebruik: Fundering en keermuren beton, binnen- en buitenmuren kalkzandsteen met stucwerk, dakconstructie staal. Achtergevel: glazen schuifpui over de gehele breedte, met helder, groen, mat- en draadglas. Aluminium kozijnen.
Renovatie: De woning zonder patio is in 2007 gerenoveerd. Keuken, trap en badkamers zijn vernieuwd. AdB

___
Referenties: 
Archis 1989-3; Architecture + Urbanism 1988-10; Baumeister 1990-11; GA Houses 27; Jaarboek 1989-1990; Architectuur Rotterdam 1970-1995, 1995; R. Koolhaas – S M L XL, 1995

  • Type: Eengezins: patiowoning
  • Jaar: 1988
  • Aantal: 2
  • Adres: Onderlangs 44-46
  • Oppervlakte: 266m2
  • Architect: OMA
  • Cliënt: Linthorst, J.
  • Aannemer: OBM (Oosters Bouwmaatschappij)
  • Wijk: Kralingen Oost
  • Project ID: 4.1988.1
  • Periode: Periode 4
  • Kralingen Oost

    Het gebied dat tegenwoordig bekend staat als Kralingen is een deel van het oude Ambacht Kralingen tussen de A16, de Boezemsingel, de Maas en het Kralingsebos. Kralingen valt in hoofdlijnen uiteen in twee delen: Kralingen-Oost wat ruim opgezet is met veel groen, van oudsher een woongebied voor welgestelden en Kralingen-West wat meer het karakter heeft van een volkswijk. Hoge dichtheid met veel boven- en benedenwoningen. Het zuidwestelijke deel van Kralingen-West is ernstig beschadigd tijdens het bombardement van mei 1940. De Gerdesiaweg is pas na de oorlog ontstaan.

    Lees meer over de wijk Kralingen Oost

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 03