Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Patrimonium’s Hof

Patrimonium’s Hof

Bouwgeschiedenis: Vanwege de aantrekkingskracht van de haven, zeker na de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1872, trekken veel arbeiders en boeren uit de zuidelijke provincies naar Rotterdam Zuid, de ‘boerenzij’. Al vanaf 1850 zijn de eerste arbeiderscorporaties opgericht om woonomstandigheden te verbeteren en in 1901 maakt de Woningwet het mogelijk betere huisvesting te financieren met staatssteun (90% voorschot). Op Zuid wordt 25% van alle woningen door de gemeente of corporaties gebouwd. Patrimonium komt voort uit de gelijknamige werkliedenvereniging uit de 19e eeuw, de grootste van het land.
De eerste steen van het complex werd gelegd op 16 juni 1915. De voorzitter van Patriomonium prees de Rotterdamse ondernemers die sinds de oprichting van de vereniging als aandeelhouders hadden geïnvesteerd in het project. Hij begint zijn rede met een tijdsbeeld. De Eerste Wereldoorlog in de omringende landen eist veel slachtoffers, maar hier worden woningen van hoge kwaliteit gebouwd voor circa fl. 2,50 weekhuur. Hij roemt de goede samenwerking met het college van B. en W., dat in 1914 met 38 voor- en 6 tegenstemmen de plannen goedkeurde. In juli 1916 wordt het complex geopend; het wordt snel populair bij huurders.

Stedenbouwkundige context: De hof is een gesloten carré met woningen aan binnen- en buitenzijde. De hof is toegankelijk vanuit één hoofdtoegang. Er zijn drie poorten op de begane grond. Hoekwoningen hebben een loggia en midden op het terrein staat een monumentale fontein in een bloemperk.

Ontsluiting: De bovenwoningen hebben een eigen opgang.

Voorzieningen: Iedere woning heeft een eigen toilet met waterspoeling.

Woonoppervlak en aantal kamers: De begane grond meet 35 m2 en heeft twee kamers en een alkoof. De verdieping meet ca. 49 m2, heeft twee kamers en een slaapzolder.
Constructie: Traditioneel metselwerk met sobere ornamenten.
Renovatie: Na een kleine renovatie in de jaren tachtig zijn de woningen in de jaren negentig grondig verbeterd met onder andere nieuwe keukens en betere geluidsisolatie. Er zijn houten kozijnen teruggeplaatst. De aanpak is in 1994 geprezen door historisch genootschap Rotterodamum. In 2007 is het complex aangewezen als rijksmonument. LvZ

___
referenties:
Bouwkundig Weekblad 1917 p. 2; Heemschut 1994-6
rijksmonument 529877

  • Type: Meergezins: beneden/bovenwoning
  • Jaar: 1915
  • Aantal: 168
  • Adres: Patrimonium's Hof 1-44
  • Oppervlakte: 35m2 - 49m2
  • Architect: Kruithof, A.
  • Cliënt: Patrimonium Woningstichting (PWS)
  • Aannemer: Kieviet, G.
  • Wijk: Bloemhof
  • Project ID: 2.1915.1
  • Periode: Periode 2
  • Bloemhof

  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01