Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Peperklip

Peperklip

Bouwgeschiedenis: In 1978 kreeg architect Carel Weeber de opdracht om, vooruitlopend op de ontwikkeling van de Kop van Zuid als woonwijk, een super-woonblok te realiseren dat qua afmeting op kon wegen tegen de nog resterende havenelementen. De grondvorm van het complex, parallel aan het spoor, is gebaseerd op een opengebogen paperclip. De lange rijen woningen volgen deze gebogen vormen, waardoor er geen enkele hoekwoning is gemaakt. Een oplossing om binnen de budgetten van de stadsvernieuwing te blijven. Geplande vastgoedontwikkelingen rondom de Peperklip bleven lang uit. De Peperklip kreeg in korte tijd een slechte reputatie. Slechts twaalf jaar na oplevering werd het blok ‘gerenoveerd’ door de nieuwe eigenaar.   

Stedenbouwkundige context:
Het langgerekte complex ligt tussen een binnenhaven en de spoorlijn, die sinds de jaren negentig via de Willemspoortunnel onder de Maas gaat. Het blok heeft een grote opening aan de noordzijde en zeven onderdoorgangen in de rest van het blok. Op het binnenterrein is een verkeersvrij gemeenschappelijk plantsoen gerealiseerd, met losstaande stalen dubbele bergingen in de tuintjes. 

Ontsluiting:
In de drie gebogen koppen van het complex bevinden zich maisonnettes die om de verdieping met een galerij aan de binnenzijde van het complex worden ontsloten. De langgerekte laagbouw bestaat uit drie lagen portiekflats op een laag beganegrondwoningen met tuin en ruime bergingen (vooral in de ronde koppen). De ingangen van de portieken bevinden zich voor ongeveer de helft aan de binnenzijde van het blok, en voor de rest aan de buitenzijde. Het binnenterrein is toegankelijk door de entrees van de maisonnettes of door drie poorten in de lange gevels.

Aantal kamers en woonoppervlakte: De kleinste woningen zijn de zogenaamde HAT-eenheden met twee kamers van 35m2. Oplopend zijn er drie- en vierkamerappartementen van respectievelijk 70 en 90 m2. De maisonnettes in de bochten hebben vijf kamers en zijn 115m2.
Constructie:  Het betonskelet is als gietbouw uitgevoerd. De betonnen gevelelementen hebben slechts één afmeting en zijn volledig geprefabriceerd en inclusief isolatie, kozijnen en glas(!) aan het betonskelet bevestigd. De betonelementen zijn afgewerkt met vierkante tegels in diverse kleuren. De blinde koppen van de gebogen gevels zijn bekleed met witte golfplaat.

___
referenties: 
C.J.M. Weeber (HWST) 1979-1982 Plan 1983-9; Bouw 1983-14/15; Architectural Review 1985-1; Renovatie & Onderhoud 1995-12; Stadsvernieuwing Rotterdam 1974-1984, 1984; E. Taverne – Carel Weeber, architect, 1990; Architectuur Rotterdam 1970-1995, 1995; M. Wallinga – Een tweede jeugd voor de Peperklip, 1995

 • Type: Bijzonder: superblok
 • Jaar: 1981
 • Aantal: 549
 • Adres: Stootblok 14-204, Rosestraat 365-679
 • Oppervlakte: 35m2 - 115m2
 • Architect: Weeber. C.
 • Cliënt: Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam
 • Aannemer: Vorm, Van der
 • Wijk: Feijenoord, Entrepot
 • Project ID: 4.1981.2
 • Periode: Periode 4
 • Feijenoord, Entrepot

 • Periode 4

  Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 03