Bouwgeschiedenis: In 1978 kreeg architect Carel Weeber de opdracht om, vooruitlopend op de ontwikkeling van de Kop van Zuid als woonwijk, een super-woonblok te realiseren dat qua afmeting op kon wegen tegen de nog resterende havenelementen. De grondvorm van het complex, parallel aan het spoor, is gebaseerd op een opengebogen paperclip. De lange rijen woningen volgen deze gebogen vormen, waardoor er geen enkele hoekwoning is gemaakt. Een oplossing om binnen de budgetten van de stadsvernieuwing te blijven. Geplande vastgoedontwikkelingen rondom de Peperklip bleven lang uit. De Peperklip kreeg in korte tijd een slechte reputatie. Slechts twaalf jaar na oplevering werd het blok ‘gerenoveerd’ door de nieuwe eigenaar.
Stedenbouwkundige context: Het langgerekte complex ligt tussen een binnenhaven en de spoorlijn, die sinds de jaren negentig via de Willemspoortunnel onder de Maas gaat. Het blok heeft een grote opening aan de noordzijde en zeven onderdoorgangen in de rest van het blok. Op het binnenterrein is een verkeersvrij gemeenschappelijk plantsoen gerealiseerd, met losstaande stalen dubbele bergingen in de tuintjes.
Ontsluiting: In de drie gebogen koppen van het complex bevinden zich maisonnettes die om de verdieping met een galerij aan de binnenzijde van het complex worden ontsloten. De langgerekte laagbouw bestaat uit drie lagen portiekflats op een laag beganegrondwoningen met tuin en ruime bergingen (vooral in de ronde koppen). De ingangen van de portieken bevinden zich voor ongeveer de helft aan de binnenzijde van het blok, en voor de rest aan de buitenzijde. Het binnenterrein is toegankelijk door de entrees van de maisonnettes of door drie poorten in de lange gevels.
Aantal kamers: De kleinste woningen zijn de zogenaamde HAT-eenheden met twee kamers. Oplopend zijn er drie- en vierkamerappartementen. De maisonnettes in de bochten hebben vijf kamers.
Woonoppervlakte: De HAT-eenheden zijn 35m2. De appartementen zijn respectievelijk 70 en 90 m2 en de maisonnettes 115m2.
Constructie: Het betonskelet is als gietbouw uitgevoerd. De betonnen gevelelementen hebben slechts één afmeting en zijn volledig geprefabriceerd en inclusief isolatie, kozijnen en glas(!) aan het betonskelet bevestigd. De betonelementen zijn afgewerkt met vierkante tegels in diverse kleuren. De blinde koppen van de gebogen gevels zijn bekleed met witte golfplaat.
___
Referenties:
C.J.M. Weeber (HWST) 1979-1982 Plan 1983-9; Bouw 1983-14/15; Architectural Review 1985-1; Renovatie & Onderhoud 1995-12; Stadsvernieuwing Rotterdam 1974-1984, 1984; E. Taverne – Carel Weeber, architect, 1990; Architectuur Rotterdam 1970-1995, 1995; M. Wallinga – Een tweede jeugd voor de Peperklip, 1995