Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Persoonshaven

Persoonshaven

Bouwgeschiedenis

Het woonblok aan de Persoonshaven in Feijenoord was oorspronkelijk het eerste bezit van de Maatschappij voor Volkswoningen. Veel unieke kenmerken van het oorspronkelijke complex zijn in de loop der tijd verloren gegaan. Het verkeerde in een slechte technische staat, waardoor woningcorporatie Woonstad koos voor een sloop-nieuwbouwvariant.

Stedenbouwkundige context

Het nieuwe woonblok, vervangt niet alleen het oude complex, maar integreert ook in de omgeving. Door de strategische locatie van de entrees en de aandacht voor symmetrie in de gevel, voegt het blok zich in het stedelijke landschap van Feijenoord. Deze aanpak staat in contrast met de traditionele beneden-bovenwoningen (BeBo’s) in de omgeving en benadrukt de evolutie van sociale woningbouw naar een eigentijdse, kwalitatieve architectuur.

Ontsluiting

Een van de opvallende kenmerken van het project is de keuze voor de BeBo-typologie, waarbij de straat fungeert als ontsluitingsruimte. Dit resulteert in een stedelijk woonblok zonder de gebruikelijke galerijen en trappenhuizen, waardoor de beheerskosten en -risico’s verminderen. Door de twee entrees van elkaar te scheiden en ze naast de bouwmuur te plaatsen, wordt een symmetrische gevel gecreëerd die een eigentijdse interpretatie geeft aan traditionele architectuur.

Constructie / materiaalgebruik

Het woonblok is opgebouwd uit drie verschillende kleuren baksteen. Paarsrode klinkers vormen de plint en erkerachtige motieven, terwijl helderoranje en beige bakstenen worden afgewisseld in de gevelvlakken daarboven. Deze bakstenen zijn verwerkt in een wild verband zonder stootvoegen, daarnaast zijn aanvullende ornamenten, zoals gekrulde stalen leuningen en prefab betonnen elementen toegevoegd.

  • Type: beneden-bovenwoningen (BeBo’s)
  • Jaar: 2020
  • Aantal: 26
  • Adres: Persoonshaven 191–239 / Schietloodstraat 32
  • Oppervlakte: 105m2 - 107m2
  • Architect: Hans van der Heijden architecten
  • Cliënt: Woonstad
  • Aannemer: Vink, Moordrecht
  • Wijk: Feijenoord
  • Project ID: 6.x
  • Periode: Periode 6
  • Feijenoord

  • Periode 6

    [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
    van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”