Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Pieter Langendijkstraat

renovatie

Pieter Langendijkstraat

Bouwgeschiedenis: Binnen het kader van de stadsvernieuwing werd het door J.Oud ontworpen blok VIII aan de Pieter Langendijkstraat in de wijk Spangen in 1991 ingrijpend gerenoveerd en flink aangetast. De woningen werden vergroot, en van het deel van het blok aan de Langendijkstraat  werd de derde verdieping verwijderd. De voorgevel werd gestuukt en het nadrukkelijk hoge fries van Oud’s oorspronkelijke ontwerp verdween. Een smalle dakrand kwam hiervoor in de plaats. Alleen de onderrand en de hoekbebouwing van het oorspronkelijk plan zijn behouden. Nieuwe kunststof kozijnen werden toegepast en de buitenwanden werden geïsoleerd door middel van voorzetwanden binnen de woning. Het dak werd tevens geïsoleerd uitgevoerd. De Langendijkstraat was begin vorige eeuw onderdeel van een groter bouwplan waar Oud vier blokken voor ontwierp. Blok IX, waar Oud experimenteerde met een collectieve binnentuin, is in z’n geheel vervangen door nieuwbouw. 

Ontsluiting en typologie: Het oorspronkelijk trappenhuis is gebleven en daaromheen zijn de nieuwe appartementen en maisonnettes gegroepeerd. Bergingen zijn ingevoegd op de begane grond. De oorspronkelijk 100 woningen zijn vervangen door 53 grotere. Aan de Langendijkstraat had Oud oorspronkelijk één type appartement ontworpen en twee types maisonnettes. Het nieuwe plan omvat maar liefst vijf types appartementen en zes types maisonnettes.   

Voorzieningen: De woningen hebben aan het binnenterrein grote balkons op de eerste en tweede verdieping.
Aantal kamers / woonoppervlakte: De nieuwe woningen hebben twee, drie, vier of vijf kamers en een enkele woning heeft zes kamers, variërend in oppervlak van 52m2 tot 134m2. RH

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1991
  • Aantal: 53
  • Adres: Pieter Langendijkstraat 4-88
  • Oppervlakte: 52m2 - 134m2
  • Architect: Architectengroep Delfshaven
  • Cliënt: Gemeentelijke Woningdienst
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Spangen
  • Project ID: 2.1919.1
  • Periode: Periode 5
  • Spangen

    Spangen is een Rotterdamse stadswijk met forse bouwblokken in een monumentaal stratenpatroon. De wijk werd ontwikkeld en gebouwd vanaf 1913. Op dit moment woont er een in cultureel en sociaal opzicht gevarieerde bevolking. Na verpaupering in de jaren tachtig en negentig zit de wijk in de lift na een aantal succesvolle sociale en fysieke ingrepen de afgelopen jaren.

    Lees meer over de wijk Spangen

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 02