Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Pieter Langendijkstraat

Pieter Langendijkstraat

Bouwgeschiedenis: In de beginjaren van Ouds carrière bij de Gemeentelijke Woningdienst ontwierp hij vier bouwblokken in de polder Spangen, onderdeel van een grootschalig woningbouwprogramma. In het teken van de toen heersende woningnood werd in korte tijd goedkope woningbouw gerealiseerd. Blok VIII (Pieter Langendijkstraat) werd voor een groot deel van gemeentewege bebouwd, terwijl de andere zijde van het blok (Van Lennepstraat) door een particuliere bouwer werd gebouwd. Er ontstond aan de koppen van het blok een gevel, die een compromis (overgang) vormde tussen beide lange zijden van het blok. Een centraal trappenhuis ontsloot op de begane grond en de verdieping een gelijkvloerse woning over twee beuken, terwijl het op de derde verdieping toegang gaf, links en rechts, tot twee maisonnettes over de twee bovenste woonlagen elk een beuk breed.

Stedenbouwkundige context
: Het stedenbouwkundige grondplan van het totale programma stond onder supervisie van Rijksarchitect H.P. Berlage. De straten waren smaller dan het binnenterrein waardoor de woonkamers aan dit binnenterrein werden gesitueerd.  Een centraal trappenhuis ontsloot op de begane grond en de verdieping een gelijkvloerse woning over twee beuken, terwijl het op de derde verdieping, links en rechts, toegang gaf tot twee maisonnettes over de twee bovenste woonlagen elk één beuk breed. Door het collectieve karakter van het binnenterrein (wat vooral tot uiting kwam bij de andere woonblokken) ontstond een concept, wat later bij een veel groter woonproject van de hand van Oud in de wijk Tusschendijken werd toegepast.  

Voorzieningen: Een balkon over de volle breedte van de woonkamer.
Aantal kamers / woonoppervlakte: De appartementen op de begane grond en de verdieping waren vierkamerwoningen met een oppervlakte van 52m2. De maisonnettes hadden elk drie kamers met een oppervlakte van 52m2 en 59m2; bij de grote maisonnette was de ruimte boven het gemeenschappelijk trappenhuis toegevoegd. RH

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1919
  • Aantal: 100
  • Adres: Pieter Langendijkstraat 4-88
  • Oppervlakte: 52m2 - 59m2
  • Architect: Oud, J.
  • Cliënt: Gemeentelijke Woningdienst
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Spangen
  • Project ID: 2.1919.1
  • Periode: Periode 2
  • Spangen

    Spangen is een Rotterdamse stadswijk met forse bouwblokken in een monumentaal stratenpatroon. De wijk werd ontwikkeld en gebouwd vanaf 1913. Op dit moment woont er een in cultureel en sociaal opzicht gevarieerde bevolking. Na verpaupering in de jaren tachtig en negentig zit de wijk in de lift na een aantal succesvolle sociale en fysieke ingrepen de afgelopen jaren.

    Lees meer over de wijk Spangen

  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01