Bouwgeschiedenis: Om de haven- en industriearbeiders in het Botlekgebied te huisvesten en tegemoet te komen aan de grote naoorlogse woningnood werd besloten om rond het oude dorp Hoogvliet een nieuwe zelfstandige woonwijk van Rotterdam te realiseren. Hoogvliet is naar voorbeeld van de Engelse new towns ontworpen volgens het principe van de open tuinstadverkaveling. Lotte Stam-Beese maakte al in 1947 het eerste schetsontwerp; tot en met 1955 werden nog zes plannen gemaakt door andere ontwerpers van de Dienst Stadsontwikkeling. De opzet was zeven buurten van elk 3000 woningen. Dit deel van de wijk bestond voor het merendeel uit gestapelde, haakvormige hoogbouwblokken rond grote groene hoven. In de jaren negentig was Hoogvliet hard aan vernieuwing toe en werden ingrijpende herstructureringsplannen opgesteld. Het ging erom 4800 woningen (klein en gestapeld) in twaalf jaar te slopen. In 1998 begon de sloop met dit project. Aan de overkant van de Pieter Stastokweg is de bestaande laagbouwbuurt wel gehandhaafd.
Stedenbouwkundige context: Dit inmiddels gesloopte wijkje was onderdeel van een bouwplan van 599 woningen. Dit type gestapelde maisonnettes is bijzonder door de omgekeerde stapelwijze, zodanig dat steeds de slaapkamers aan elkaar grenzen. De bedoeling hiervan was dat de continuarbeiders overdag rustig konden slapen. Bijkomend voordeel was wellicht dat een extra (slaap-)laag kon worden gerealiseerd zonder dat een lift was vereist. De woningentrees met portaal, keuken en berging met kolenhok liggen aan de galerijzijde. Centraal ligt een ruim trapportaal met de wc. Aan de achterzijde ligt de woonkamer, georiënteerd op de zon. Op de slaaplaag liggen drie ruime slaapkamers met een badkamer aan de overloop. De buitenruimte (balkon/loggia) ligt altijd aan de achterkant/zonzijde binnen het blok op de slaaplaag.
Ontsluiting: Op de koppen/hoeken van de blokken zijn trappenhuizen met galerijaansluiting op de derde en vierde verdieping, waar de woonlaag en de voordeuren van de maisonnettes zijn gelegen. Op deze wijze wordt het gehele blok met twee (binnen het blok gelegen) galerijen ontsloten.
Voorzieningen: De bergingen waren ondergebracht in tweelaagse gebouwtjes in de oksel van de blokken. Er is veel open groene ruimte voor verblijf en speelgelegenheid.
Aantal kamers: De woning bestaat uit een woonkamer en drie slaapkamers over twee verdiepingen.
Woonoppervlakte: De woonoppervlakte bedraagt 73 m2.
Constructie: De bouw is gerealiseerd in het zogenaamde MUWI-systeem: bimsbetonnen holle bouwblokken die werden gevuld met beton, aangevuld met constructieve kolommen. Het vloersysteem bestond uit balken van voorgespannen beton met daartussen zogenaamde ‘broodjes’ van bimsbeton. AvW