Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Plussenburgh

Plussenburgh

Bouwgeschiedenis: In het centrum van IJsselmonde was behoefte aan zelfstandige seniorenwoningen. In dit complex betreft het  tweekamerwoningen met de mogelijkheid er een driekamerwoning van te maken, gelegen aan ruime (gekleurd) beglaasde galerijen of corridors. Een hal met toilet, grote badkamer, washok, keuken en berging liggen tegen de gesloten galerijzone. Alle andere kamers liggen aan de gevel met balkon. De overspanning van 9,80 m. maakt een flexibele indeling mogelijk, bijvoorbeeld om een woning te kunnen splitsen in twee verpleegeenheden.

Stedenbouwkundige context: Aan de Grote Hagen bij een grote waterpartij en aansluitend aan een bestaand verpleeghuis was ruimte voor een markant gebouw van negen en zestien lagen op een onderbouw. Het gebouw bestaat uit een verticaal en een horizontaal volume. Het horizontale deel is 10 meter opgetild op V-vormige betonnen kolommen in de waterpartij, waardoor ook het achtergelegen verpleeghuis zichtbaar blijft. De balkongevels van beide volumes geven een levendig beeld door de golvende vloerplaten en tussenschotten.

Ontsluiting: De centrale entree met de liften naar de galerijen en corridors ligt aan een binnenplein tussen de nieuwbouw en het bestaande gebouw.

Voorzieningen: Onder het gebouw en het binnenplein ligt een parkeerkelder met 51 plaatsen. Behalve dienstruimten is er op de begane grond ook een centrale recreatiezaal, verbonden met het bestaande verpleeghuis.

Aantal kamers: Twee- en driekamerappartementen.

Woonoppervlakte: 85 m2.

Constructie: De betonstructuur is rationeel en spectaculair, onder andere door de dragende kolomconstructie en de grote overspanning. AvW 

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 2006
  • Aantal: 104
  • Adres: Grote Hagen 566-722
  • Oppervlakte: 85m2
  • Architect: Arons & Gelauff
  • Cliënt: Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR)
  • Aannemer: Dura Vermeer
  • Wijk: Groot-IJsselmonde
  • Project ID: 5.2006.2
  • Periode: Periode 5
  • Groot-IJsselmonde

    Groot-IJsselmonde is een grote wijk, qua inwonertal vergelijkbaar met plaatsen als Volendam en Heerenveen. De wijk ontleent zijn naam aan het dorp IJsselmonde aan de noordzijde; dit dorp is nu de buurt Oud-IJsselmonde waar circa 3500 mensen wonen. Het oude dorp heeft zich ontwikkeld rondom een kasteel dat in de elfde eeuw werd gebouwd ter bescherming van de monding van de Hollandse IJssel aan de overkant. Tot 1941 was IJsselmonde een aparte gemeente. Het hele eiland waarop behalve Rotterdam-Zuid ook Barendrecht en Zwijndrecht liggen heet trouwens ook IJsselmonde. Ten zuiden van het dorp is vanaf 1960 de wijk Groot-IJsselmonde ontwikkeld.

    Lees meer over de wijk Groot-IJsselmonde

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01