Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Poort van Zuid

Poort van Zuid

Bouwgeschiedenis: De twee identieke woontorens staan aan weerszijden van de Strevelsweg, een belangrijke en drukke verkeersader van Rotterdam Zuid. De twee torens vormen een hedendaagse stadspoort en markeren de overgang van stedelijk naar tuinstedelijk gebied. De westelijke toren is het eerst gerealiseerd en is ontwikkeld met woningen in het lagere huursegment. De oostelijke toren met koopappartementen werd een jaar later opgeleverd. De gebouwen liggen naast het winkelcentrum Zuidplein en zijn tegelijk met de grootschalige uitbreiding van het winkelcentrum ontwikkeld.

Stedenbou
wkundige context: De gebouwen zijn ongeveer 73 meter hoog en tellen 24 verdiepingen. Karakteristiek voor de torens is de getrapte gevel. Hierdoor hebben de woningen aan de lange zijde van het gebouw, die op het westen of oosten georiënteerd zijn, toch vrij zicht en zon vanaf het balkon richting het zuiden.  

Ontsluiting:
De woningen worden bereikt vanuit een hal met twee liften en een trappenhuis met vluchtbalkon. Op de verdiepingen worden zes verschillende types appartementen ontsloten.

Woonoppervlakte: De standaard appartementen hebben drie of vier kamers. De penthouses hebben vier kamers. Het woonoppervlak van de standaardtypes varieert tussen de 75 en 96 m2.
Constructie: De draagconstructie is uitgevoerd in tunnelbekisting. De dichte delen bestaan uit cementgebonden, geprefabriceerde gevelelementen met grijsoranje kleur. De open gevels zijn gemaakt van sandwichelementen. FB

___
Referenties:
Stedenbouw 1995; Cement 1996-1

  • Type: Meergezins: torenwoning
  • Jaar: 1993
  • Aantal: 252
  • Adres: Strevelsweg 645-899 en 800-1054
  • Oppervlakte: 75m2 - 96m2
  • Architect: Klunder Architecten
  • Cliënt: Rabo Vastgoed
  • Aannemer: Wilma Bouw
  • Wijk: Vreewijk
  • Project ID: 5.1993.3
  • Periode: Periode 5
  • Vreewijk

    [70 ha. – 6.864 woningen – 13.663 inwoners – WOZ: 1.942 euro/m2]* Het initiatief voor het stichten van dit tuindorp kwam van bankier Van der Mandele, die in 1913 de NV Eerste Rotterdamsch Tuindorp oprichtte. Berlage maakte het eerste vliegervormige stedenbouwkundige ontwerp rondom de Lede. Het architectenbureau Granpré Molière, Verhagen & Kok ontwierp de eerste 119 ééngezinswoningen en verzorgde de stedenbouwkundige uitwerking van de wijk. Vreewijk is tussen 1917 en 1942 gebouwd.

    Lees meer over de wijk Vreewijk

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 03