Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Prins Hendrikkade

Prins Hendrikkade

Bouwgeschiedenis: Dit bouwblok uit de wederopbouwperiode is in 1950 gebouwd op de westpunt van Noordereiland. De oorspronkelijke bebouwing is in de eerste dagen van WOII gesneuveld door Nederlands geschut dat de opmars van Duitse soldaten probeerde tegen te houden.

Stedenbouwkundige context:
Het appartementencomplex bestaat uit een bouwblok van vier lagen , deels met kap, aan de Prins Hendrikkade, Meeuwenstraat, Maaskade en Prins Hendrikstraat. Aan de Maaskade is het blok verbijzonderd met een kap en zijn er op de begane grond enkele bedrijfsruimten gesitueerd. Dit bouwdeel lijkt aan te sluiten op de wederopbouwplannen van Witteveen, terwijl de andere zijdes van het bouwblok van dezelfde architect passen in de moderne wederopbouwvisie van Van Traa. Het binnenterrein is vrij toegankelijk en hier is later een schooltje gebouwd.

Ontsluiting: Portieken met elk acht appartementen. Twee appartementen per verdieping, met uitzondering van enkele portieken aan de Maaskade waar op de begane grond bedrijfsruimten zijn gesitueerd.

Aantal kamers en oppervlakte:
Het complex bevat 131 appartementen. Een deel van de appartementen aan de Maaskade heeft een zolderverdieping met twee extra slaapkamers. Alle woningen hebben een berging in het souterrain. Per verdieping liggen aan  het trappenhuis een drie- en een vierkamerwoning met zgn wisselkamer. De woonkamer en slaapkamer en-suite zijn in veel gevallen tot een grotere woonkamer samengevoegd.
Constructie: De woningen zijn flexibel indeelbaar door het gebruik van stalen kolommen en balken met houten vloeren. De gevels zijn van geel metselwerk met een sierlijst onder de dakrand. Aan de west en zuidgevel bevinden zich witgestucte balkons met lage borstweringen om het prachtige uitzicht vanuit de woning te garanderen.
Eigendom: Philips Pensioenfonds heeft de appartementen als huurwoningen laten bouwen. In de loop der tijd zijn de appartementen aan de huurders verkocht. Er wonen veel oud-schippers en eerste eigenaar bewoners. e eigenaar bewoners. In het schoolgebouw bevinden zich nu ateliers en bedrijfsruimten. MV

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1950
  • Aantal: 131
  • Adres: Meeuwenstraat
  • Oppervlakte: 58m2 - 95m2
  • Architect: Dürrer, D. en De Vries, H.
  • Cliënt: Philips Pensioenfonds
  • Aannemer: Bekkum jr., G. van
  • Wijk: Noordereiland
  • Project ID: 3.1950.1
  • Periode: Periode 3
  • Noordereiland

    Door het graven van de Koningshaven (1868-1876) werd een smalle strook van Rotterdam-Zuid afgesneden en ontstond het Noordereiland. Via de Willemsbruggen en de Koninginnebrug is dit kunstmatige eiland met de stad verbonden. Het Noordereiland is ongeveer 1,3 kilometer lang en 100 meter breed.

    Lees meer over de wijk Noordereiland

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 03