Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Queen of the South

appartementen, grondgebonden woningen

Queen of the South

Bouwgeschiedenis: Het woonhotel Queen of the South bevindt zich in de Tarwewijk, tussen 1900 en 1930 gebouwd voor de nieuwe havenarbeiders. Begin jaren negentig ontstonden steeds grotere problemen in de wijk: slecht onderhoud, weinig woningvariatie, te kleine woningen, gecombineerd met drugscriminaliteit en onveiligheid. De gemeente besloot tot een grootschalige opknapbeurt. Eind jaren negentig werd begonnen met het renoveren en samenvoegen van woningen, een woonblok werd gesloopt waardoor een nieuw park is ontstaan en er werd veel aandacht besteed aan sociale begeleiding voor de bewoners. Zo subsidieerde de gemeente de ontwikkeling van een ‘woonhotel’: een plek waar particulieren en bedrijven tijdelijke huisvesting voor lage prijzen kunnen vinden. Naast een langdurig hotelgebruik voor zakelijke groepen, zoals theater- of muziekgezelschappen is er ook de mogelijkheid voor particulieren tijdelijke huisvesting te vinden (denk aan tijdelijk wonen tot een nieuw huis gereed is of aan privéproblemen als echtscheiding, ruzie of uitplaatsing). Als bouwlocatie werd de hoek Mijnsherenlaan-Brielselaan gekozen. Door een wijziging van het bestemmingsplan werd hoogbouw mogelijk. De eis van een budgettair neutraal gebouw leidde tot een combinatie van verschillende functies. Het (woon-)hotel is daar een van.

Ontsluiting: De entrees van het hotel en de appartementen liggen in het noordoosten (gescheiden van elkaar), dichtbij metro en tram. In het gebouw verandert op de twaalfde verdieping de trappenhuisstructuur. Op de benedenste verdiepingen liggen de trappenhuizen aan de kopse kanten van het trapeziumvormig gebouw. Vanaf de twaalfde verdieping zijn deze aan de zijgevels gesitueerd. De grondgebonden woningen worden ieder met een eigen voordeur ontsloten.

Voorzieningen: De appartementen beschikken over een loggia die een prachtig uitzicht over de stad biedt. De grondgebonden woningen hebben op de eerste verdieping een terras. De bewoners kunnen ook gebruik maken van de voorzieningen (restaurant, lounge, etc.) van het hotel en van de ondergrondse parkeergarage met duo-systeem.

Aantal kamers: Varieert tussen twee en vier kamers; de grondgebonden woningen hebben vijf kamers.
Woonoppervlakte: Varieert tussen 81 m² en 100 m²; de grondgebonden woningen ongeveer 115 m². 
Constructie / materiaalgebruik: Het gebouw is gerealiseerd in prefab en ter plaatse gestort beton. De hoogbouw rust op een tafelconstructie; ter plaatse van de entree gaat deze over in een kolommenstructuur. De plint is van antracietkleurig metselwerk met verdiepinghoge en ten opzichte van elkaar verspringende houten ramen. Op de verhoogde begane grond zijn ter plaatse van de grotendeels openbare voorzieningen glazen puien toegepast. De toren is in twee verschillende materialen uitgevoerd: voor de massieve delen zijn geïsoleerde en geslepen prefab betonelementen met een toevoeging van gebroken rode tegeltoeslag toegepast; de kopse kanten bestaan vooral uit kunststof glaspuien. JG

 

  • Type: Combinatie van meerdere typen
  • Jaar: 2004
  • Aantal: 308
  • Adres: Mijnsherenlaan 5-21
  • Oppervlakte: 81m2 - 115m2
  • Architect: Reijers, C.
  • Cliënt: Dura Vermeer i.s.m. Ballast Nedam
  • Aannemer: Dura Vermeer i.s.m. Ballast Nedam
  • Wijk: Tarwewijk
  • Project ID: 5.2004.1
  • Periode: Periode 5
  • Tarwewijk

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 04