Bouwgeschiedenis: Aan het begin van de 20e eeuw is na het inpolderen van de reserveboezem, tussen de twee negentiende-eeuwse begraafplaatsen ten noorden van Crooswijk, de wijk Nieuw-Crooswijk ontstaan. Het was een experimentele wijk voor wat betreft de volkshuisvesting. De vormgeving en de grootte van de woningen van de bouwblokken Reserveboezem I t/m VI zijn elk gebouwd voor een eigen doelgroep. Reserveboezem III is gebouwd voor onvolledige gezinnen, waarmee werd bedoeld: jonge stellen zonder kinderen, oudere echtparen waarvan de kinderen het huis uit waren en weduwen/weduwnaren met kinderen. Op de begane grond waren de kleine starterswoningen en op de eerste en tweede verdieping konden twee naastgelegen woningen door middel van een tussendeur worden verbonden, waardoor de dame van het oudere echtpaar, die tevens kookte voor de kinderen van de weduwe/weduwnaar, direct toegang had tot die woning.
Stedenbouwkundige context: Het bouwblok is als het ware een driehoek met een gebogen noord-westzijde. Op alle drie de hoeken van het bouwblok was een ruimte voor een winkel met een grote etalage opgenomen.
Ontsluiting: Alle woningen hadden hun voordeur in het portiek.
Voorzieningen: Centrale verwarming, hijsbalken aan de voorzijde van de gevel en een bad- en wasruimte met kinderbewaarplaats op het afgesloten binnenterrein.
Aantal kamers en oppervlakte per woning: Twee- en driekamerwoningen van 35 resp. 42 m2.
Constructie: Metselwerk met houten vloeren en betonnen trappen.
Restauratie: In het begin vanOndanks verzet door de verenigde bewonersfederaties is het blok gesloopt. is het gehele bouwblok door de woningbouwcorporatie hoogwaardig gerenoveerd. De houten kozijnen zijn vervangen door kunststof en de hijsbalken zijn verdwenen. Enkele woningen zijn samengevoegd. Vanaf 2006 is door de gemeenteraad het plan aangenomen om 90% van de woningen van Nieuw Crooswijk, waaronder Reserveboezem III, te slopen.
Eigendom: voorheen Woningbedrijf Rotterdam (WBR). Voor de nieuwbouwplannen voor de wijk Nieuw Crooswijk is er een geheel nieuwe rechtspersoon opgericht met de naam Ontwikkelings Combinatie Nieuw Crooswijk (OCNC). Ondanks verzet door de verenigde bewonersfederaties is het blok gesloopt. LvZ
___
referenties:
– Sociaal en modern wonen in Rotterdam na WO 1, Lucas van Zuijlen, DOCOMOMO_nl
– ‘groei tegen de verdrukking in’, jubileumuitgave van het WBR.