Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Reserveboezem III

gesloopt

Reserveboezem III

Bouwgeschiedenis: Aan het begin van de 20e eeuw is na het inpolderen van de reserveboezem, tussen de twee negentiende-eeuwse begraafplaatsen ten noorden van Crooswijk, de wijk Nieuw-Crooswijk ontstaan. Het was een experimentele wijk voor wat betreft de volkshuisvesting. De vormgeving en de grootte van de woningen van de bouwblokken Reserveboezem I t/m VI zijn elk gebouwd voor een eigen doelgroep. Reserveboezem III is gebouwd voor onvolledige gezinnen, waarmee werd bedoeld: jonge stellen zonder kinderen, oudere echtparen waarvan de kinderen het huis uit waren en weduwen/weduwnaren met kinderen. Op de begane grond waren de kleine starterswoningen en op de eerste en tweede verdieping konden twee naastgelegen woningen door middel van een tussendeur worden verbonden, waardoor de dame van het oudere echtpaar, die tevens kookte voor de kinderen van de weduwe/weduwnaar, direct toegang had tot die woning.

Stedenbouwkundige context: Het bouwblok is als het ware een driehoek met een gebogen noord-westzijde. Op alle drie de hoeken van het bouwblok was een ruimte voor een winkel met een grote etalage opgenomen.

Ontsluiting: Alle woningen hadden hun voordeur in het portiek.

Voorzieningen: Centrale verwarming, hijsbalken aan de voorzijde van de gevel en een bad- en wasruimte met kinderbewaarplaats op het afgesloten binnenterrein.

Aantal kamers en oppervlakte per woning: Twee- en driekamerwoningen van 35 resp. 42 m2.

Constructie: Metselwerk met houten vloeren en betonnen trappen.

Restauratie: In het begin vanOndanks verzet door de verenigde bewonersfederaties is het blok gesloopt.  is het gehele bouwblok door de woningbouwcorporatie hoogwaardig gerenoveerd. De houten kozijnen zijn vervangen door kunststof en de hijsbalken zijn verdwenen. Enkele woningen zijn samengevoegd. Vanaf 2006 is door de gemeenteraad het plan aangenomen om 90% van de woningen van Nieuw Crooswijk, waaronder Reserveboezem III, te slopen.  

Eigendom: voorheen Woningbedrijf Rotterdam (WBR). Voor de nieuwbouwplannen voor de wijk Nieuw Crooswijk is er een geheel nieuwe rechtspersoon opgericht met de naam Ontwikkelings Combinatie Nieuw Crooswijk (OCNC). Ondanks verzet door de verenigde bewonersfederaties is het blok gesloopt. LvZ

___
referenties:

– Sociaal en modern wonen in Rotterdam na WO 1, Lucas van Zuijlen, DOCOMOMO_nl
– ‘groei tegen de verdrukking in’, jubileumuitgave van het WBR.

 • Type: Meergezins: portiekwoning
 • Jaar: 1920
 • Aantal: 151
 • Adres: Kerkhoflaan, Kerkhofstraat, Rusthofstraat
 • Oppervlakte: 35m2 - 42m2
 • Architect: Granpré Molière, M. en Klijnen, J.
 • Cliënt: Maatschappij voor Volkswoningen Rotterdam
 • Aannemer: Onbekend
 • Wijk: Nieuw Crooswijk
 • Project ID: 2.1920.1
 • Periode: Periode 2
 • Nieuw Crooswijk

  Tussen het Schuttersveld en de Boezemlaan ligt Nieuw Crooswijk. Deze arbeidersbuurt uit het interbellum heeft door de brede lanen, de ligging tussen twee begraafplaatsen en de nabijheid van het Kralingse Bos een redelijk groen karakter. Dit in tegenstelling tot Oud Crooswijk. Deze wijk werd vanaf 1900 in een veel hogere dichtheid bebouwd en daar heeft vanaf 1970 een intensieve stadsvernieuwingsoperatie plaatsgevonden. In Nieuw Crooswijk is tussen 1980 en 1995 binnen de bestaande structuur beperkt nieuw gebouwd en gerenoveerd. Sinds 2005 is de wijk onderworpen aan een intensieve herstructurering waarbij uiteindelijk 85% van de woningen moet worden gesloopt.

  Lees meer over de wijk Nieuw Crooswijk

 • Periode 2

  Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 03
01 / 04