Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Rottekwartier

Rottekwartier

Bouwgeschiedenis: Eind jaren zestig was hier het  Rottetracé gepland, een snelweg naar het centrum. Deze rigoureuze ingreep ging na jarenlang verzet van de bevolking niet door en er werd gekozen voor sociale woningbouw. De blokmaat is diep; het trappenhuis ligt in het midden, met ervoor en erachter slaapkamers en een zgn. wisselbeuk om de woninggrootte te kunnen variëren. De brede beuk omvat de woonkamer aan de straatzijde en de eetkeuken, de slaapkamers en het balkon aan het binnenterrein; het sanitair ligt in het midden. De woningen langs de Rotte hebben een portiek met een dubbele wisselbeuk met per etage twee vierkamerwoningen en in de uitbouw twee extra tweekamerwoningen. De eengezinswoningen hebben vijf kamers. 

Stedenbouwkundige context: Het project heeft gesloten bouwblokken en sluit daarmee aan op de bouwwijze in het Oude Noorden. De Rottestraat, het verlengde van de Noordsingel naar de Rotte, deelt een mega-bouwblok met grote binnenhoven in tweeën. De blokken zijn tot zes bouwlagen hoog. De oostkant volgt de Rotte; een reeks aanbouwen vormen hier kleine groene hoven waardoor meer woningen uitzicht hebben en een schaalverkleining ontstaat. De binnenhoven hebben het karakter van een buurtpark, met ruimte voor verpozing, spelen en tuinieren. De woningen op de begane grond en op de eerste etage hebben een tuin; de laatste via een buitentrap. Door de binnenhoven lopen wandelroutes. Tegenwoordig is het binnenterrein alleen overdag bereikbaar en wordt het na zonsondergang afgesloten voor buitenstaanders.

Ontsluiting: Grotendeels driekamerportiekwoningen, bereikbaar vanaf de straatzijde. Aan de noordzijde, met lift, daarboven galerijwoningen, maisonnettes en eenkamerwoningen (zogenaamde hvat-eenheden).

Voorzieningen: Bergingen op de begane grond, met ook een ruimte voor de bewonersorganisatie.
Constructie: Betonskelet (tunnelbekisting), ingedeeld met gipswanden. Buitengevels: baksteen; de balkon- en galerijhekken met blankhouten spijlen: duidelijk onderdeel van het gevelbeeld. De kozijnen, ramen en deuren: geschilderd hout. AvW

___
referenties:
Stadsvernieuwing / soc. woningbouw 1974 –1984   W. van Es e.a.
Duurzaamheid in stadsvernieuwing 2004,   P. Stouten 

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1977
  • Aantal: 406
  • Adres: Noordplein, Rechter Rottekade, Rottestraat, Vriendenlaan
  • Oppervlakte: 46m2 - 93m2
  • Architect: Abma Hazewinkel
  • Cliënt: Combinatie, Woningstichting De
  • Aannemer: Vorm, Van der
  • Wijk: Oude Noorden
  • Project ID: 4.1977.3
  • Periode: Periode 4
  • Oude Noorden

    Het Oude Noorden is de grootste stadsvernieuwingswijk van Rotterdam, maar heeft toch een dorps karakter. De wijk is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan tussen de Rotte, de vaarroute vanuit het polderland naar het centrum en de Bergweg, de oude kade naar Hillegersberg. Roemruchte Rotterdammers zijn in deze wijk geboren, zoals de schilder Willem de Kooning, de voetballers Coen Moulijn en Wim Jansen en de televisiepresentator Wilfried de Jong. In 1975 is de stadsvernieuwing begonnen in deze veelkleurige wijk met een interessante stedenbouwkundige geschiedenis.

    Lees meer over de wijk Oude Noorden

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 04