Bouwgeschiedenis: De Eschpolder ligt in een bocht langs de Nieuwe Maas, is 14 hectare groot en werd van oudsher gebruikt voor veeteelt. Het was dé locatie waar rijke Rotterdamse stadsmensen hun buitenplaats bouwden, te vergelijken met de bocht in de Amstel bij Amsterdam. Vermoedelijk heeft de Italiaanse architect J. Giudici vanaf 1770 de buitenplaats ontworpen voor zijn beschermheer, de koopman Jan Osy. De buitenplaats heeft voor Rotterdamse begrippen uitzonderlijk mooie tuinen, ontworpen door G. Battista Colombo. Het perceel met tuinen was vanaf de dijk 400 meter diep en 120 meter breed. Vanwege het failliet van de eigenaar werd de buitenplaats rond 1800 enkele malen doorverkocht. Een nieuwe eigenaar bouwde en verpachtte de boerderij rond 1800.
Vanaf 1930 bestaan er plannen de Eschpolder uit te graven om de scheepvaart meer ruimte te geven. In 1957 werd de polder daarentegen aangewezen als recreatiegebied. In de jaren zeventig werd de uitgraving weer voorgesteld wat tot hevig protest heeft leidde. Inmiddels is er een mooi natuurgebied ontstaan met nog een een paar eeuwenoude boerderijen langs de dijk. In de jaren negentig is de boerderij verbouwd in opdracht van de nieuwe eigenaar, Stichting Volkskracht, en opgeleverd als hoofdkantoor voor het Zuid-Hollands Landschap.
Stedenbouwkundige context: De boerderij is van het voergangstype met twee rijen koeien in de stal. Het woonhuis bestaat uit drie ruimtes, dwars op de brandmuur van de stal. Aan de noordzijde is de karnruimte aangebouwd. Op de binnenplaats staat een hooiberg en een stal.
Aantal kamers en oppervlakte: De oorspronkelijke woonoppervlakte was 189 m2 met twee bedsteden. Er is veel veranderd sinds de bouw.
Constructie: De gevels van de boerderij zijn in kruisverband gemetseld met ijsselsteentjes. De stal had een voergang tussen de reeksen stijlen en telt drie gebinten. Het zadeldak is opgebouwd uit spanten en afgewerkt met grijze dakpannen.
Restauratie: Op de zolder zijn ten behoeve van de kantoorruimten boven het woonhuis vier dakkapellen aangebracht. LvZ
___
Referenties:
– Claudia Kammer – De Rozenhof. Geschiedenis van een bijzondere boerderij in polder de Esch te Kralingen, Rotterdam 1998
– rijksmonument: 32919