Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Rozenhof

Boerderij Nesserdijk

Rozenhof

Bouwgeschiedenis: De Eschpolder ligt in een bocht langs de Nieuwe Maas, is 14 hectare groot en werd van oudsher gebruikt voor veeteelt. Het was dé locatie waar rijke Rotterdamse stadsmensen hun buitenplaats bouwden, te vergelijken met de bocht in de Amstel bij Amsterdam. Vermoedelijk heeft de Italiaanse architect J. Giudici vanaf 1770 de buitenplaats ontworpen voor zijn beschermheer, de koopman Jan Osy. De buitenplaats heeft voor Rotterdamse begrippen uitzonderlijk mooie tuinen, ontworpen door G. Battista Colombo. Het perceel met tuinen was vanaf de dijk 400 meter diep en 120 meter breed. Vanwege het failliet van de eigenaar werd de buitenplaats rond 1800 enkele malen doorverkocht. Een nieuwe eigenaar bouwde en verpachtte de boerderij rond 1800. 

Vanaf 1930 bestaan er plannen de Eschpolder uit te graven om de scheepvaart meer ruimte te geven. In 1957 werd de polder daarentegen aangewezen als recreatiegebied. In de jaren zeventig werd de uitgraving weer voorgesteld wat tot hevig protest heeft leidde. Inmiddels is er een mooi natuurgebied ontstaan met nog een een paar eeuwenoude boerderijen langs de dijk. In de jaren negentig is de boerderij verbouwd in opdracht van de nieuwe eigenaar, Stichting Volkskracht, en opgeleverd als hoofdkantoor voor het Zuid-Hollands Landschap.

Stedenbouwkundige context: De boerderij is van het voergangstype met twee rijen koeien in de stal. Het woonhuis bestaat uit drie ruimtes, dwars op de brandmuur van de stal. Aan de noordzijde is de karnruimte aangebouwd. Op de binnenplaats staat een hooiberg en een stal.

Aantal kamers en oppervlakte:
De oorspronkelijke woonoppervlakte was 189 m2 met twee bedsteden. Er is veel veranderd sinds de bouw.

Constructie: De gevels van de boerderij zijn in kruisverband gemetseld met ijsselsteentjes. De stal had een voergang tussen de reeksen stijlen en telt drie gebinten. Het zadeldak is opgebouwd uit spanten en afgewerkt met grijze dakpannen.

Restauratie: Op de zolder zijn ten behoeve van de kantoorruimten boven het woonhuis vier dakkapellen aangebracht. LvZ

___
Referenties:
– Claudia Kammer – De Rozenhof. Geschiedenis van een bijzondere boerderij in polder de Esch te Kralingen, Rotterdam 1998
– rijksmonument: 32919

  • Jaar: 1800
  • Aantal: 1
  • Adres: Nesserdijk 368
  • Oppervlakte: 189m2
  • Wijk: De Esch (DWL-terrein)
  • Project ID: 0.1800.1
  • Periode: Periode 0
  • De Esch (DWL-terrein)

    De C.B.S wijk De Esch bestaat uit zeer verschillende delen. Het gebied ligt langs de Nieuw Maas ten zuiden van de drukke oostelijke uitvalsroute (Maasboulevard/Abram van Rijckevorselweg) en loopt vanaf de Oude Plantage tot aan de Brienenoordcorridor. Dwars door het gebied loopt de hoge Deltadijk. Aan de oostzijde bevindt zich de oorspronkelijke polder De Esch met een aantal boerderijen, een natuurgebied en wat bedrijvigheid langs de rivier. Verder zijn er stadsrandfuncties zoals sportvelden, volkstuinen, een openluchtzwembad, de marinierskazerne, de joodse begraafplaats, het bedrijventerrein Autostrada en het nieuwe drinkwaterleidingbedrijf. Maar in dit kader is vooral de woonwijk op het voormalige DWL-terrein van belang.

    Lees meer over de wijk De Esch (DWL-terrein)

  • Periode 0

    In 1340 schonk Graaf Willem IV stadsrechten aan de nederzetting Rotterdam en gaf de goedkeuring voor het graven van een kanaal van de Maas naar de Overschie, waarmee de maas verbonden werd met het waternet van de huidige Randstad. In de 14e eeuw breidde de stad zich uit ter hoogte van de huidige Coolsingel en bezat rond 1400 zo’n 1000 huizen. Door hongersnood waren veel inwoners afhankelijk van de kerk en rond 1439 stond door sterfte en het wegtrekken van bewoners de helft van de huizen leeg. Door de val van Antwerpen in 1558 namen vooral Amsterdam, maar ook Rotterdam de functie van opslagplaatsen. Concurrentstad Dordrecht verzandde in de loop van de 17e eeuw en Rotterdam werd naast visserstad ook handelsstad en tele aan het einde van deze eeuw zo’n 50.000 inwoners. In de 18e eeuw groeide het inwonersaantal van Rotterdam nauwelijks en in 1795 stelde Napoleon de Schele weer open voor de vaart naar Antwerpen. Rond 1800 werd er in Rotterdam vanwege de onberekenbare waterstanden hoofdzakelijk gewoond binnen de vesten.
01 / 05
01 / 04