Bouwgeschiedenis: Dit project is de eerste naoorlogse woningbouw van architectenbureau Kraaijvanger in het kader van de wederopbouw in Kralingen in opdracht van de Gemeente Rotterdam. Het trappenhuis geeft op iedere laag toegang tot twee woningen, waarbij de beuk van de trap ruimte biedt voor een extra kamer van de grotere (vierkamer-) woning, de zogenaamde wisselbeuk. Elke woning is voorzien van een gesloten keuken, aparte was-, bad- en toiletruimte, vaste kasten, balkon en in de kelder een berging met wasruimte en kolenhok. De woning op de derde woonlaag is een maisonnette met eigen trap naar de kap, waar zich een slaapkamer bevindt met dakkapel en een grote zolderruimte.
Stedenbouwkundige context: Het complex bestaat uit vier haaks op de Oostzeedijk staande blokken van drie lagen met een kap en een onderhuis. Op de bouwtekeningen is sprake van een vijfde blok, dat buiten de aanbesteding valt, maar dit is niet uitgevoerd. De vier woonblokken zijn aaneengeregen door aan één zijde stroken winkels van één bouwlaag ertussen te plaatsen, zodat een gesloten straatwand is ontstaan langs de Beneden Oostzeedijk. Poorten in deze straatwand geven toegang tot de open hoven waar zich de gesloten entrees tot de portieken bevinden. Blok 1, 2 en 4 zijn gelijk terwijl blok 3 is gespiegeld met entrees aan de oostzijde.
Voorzieningen: Gemeenschappelijke tuinen.
Aantal kamers: Drie en vier kamers; de maisonnettes zes kamers.
Woonoppervlakte/verdiepingshoogte: 70 m2 (driekamerwoning), 78 m2 (vierkamerwoning) en 128 m2 (maisonnette). Vrije hoogte 2.70 m.
Constructie: Kelder, begane grondvloeren en trappen van gewapend beton, bouwmuren anderhalfsteens, dragende gevels van rode baksteen in staand verband, houten verdiepingsvloeren, zadeldaken met houten kap en gedekt met rode pannen. De kopgevels zijn voorzien van een klassiek natuurstenen front met pilasters in kolossaalorde vanaf de grond tot de derde woonlaag en bekroond met een voluutvormig ornament dat het zolderraam omlijst. Vlechtingen in de kopgevels en aan de dijk tegeltableaus. Natuurstenen omlijsting rond de voordeuren en rond de grote vensters van de woonkamers.
Restauratie / renovatie: In 1994 is het complex gerenoveerd; de middelste hof is afgesloten waardoor een collectieve tuin is ontstaan. AdB
___
Referenties:
Bouw 1950, 9 dec, nr. 49, pag. 807
De Architect 1993-4, pag. 63
Kraaijvanger.urbis.nl
E.H. Kraaijvanger (1899-1978) H.M. Kraaijvanger (1903-1981), Wijnand Galema, Gaby Hutjes, Stichting Bonas, 2000